Kārtainie un daudz sastāvdaļu salāti
Tradicionālie olivjē, mimosa un siļķe kažokā, iespējams, ir vismīļākie un iecienītākie ēdieni, kas tiek celti uz svētku galda. Bet fakts ir fakts: šie salāti ir sarežģīti daudzslāņu ēdieni, kas satur ļoti dažādas sastāvdaļas. Un tā ir problēma: daudzus no tiem ir grūti sagremot kombinācijā viens ar otru, un, papildinot ar majonēzi un citām mērcēm, šis process kļūst tikai sarežģītāks.
Lai atvieglotu situāciju, palīdzēs zemāka tauku satura skābais krējums, dabīgais jogurts, kā arī dažu augstas kaloritātes sastāvdaļu aizstāšana ar mazkaloriju alternatīvu: piemēram, gaļas salātos iecienītās desas vietā var pievienot vārītu gaļu, bet marinētu gurķu vietā var sagriezt svaigu vai vismaz sadalīt pusi uz pusi.
Tortes un pīrāgi
Kas gan ir svētku galds bez saldiem našķiem? Svarīgs punkts: pēc tik patīkama vakariņu noslēguma, tavs kuņģis, visticamāk, nepateiksies, īpaši, ja pirms tam nogaršoji visu, ko redzēji uz galda.
Tartes un tartaletes
Šis noteikti nav vieglākais pārbaudījums gremošanas sistēmai. Augstas kaloritātes mīklas kombinācija ar tikpat augstas kaloritātes pildījumu, kas var ietvert burtiski visu - no olīvām līdz garnelēm, liek aizdomāties - vai tas vispār ir nepieciešams? Izvēlies labāk mazas kanapē maizītes ar mazāk treknu pildījumu.
Mandarīni
Ziemassvētku top augļos jeb mandarīnīnos kopumā ir daudz vērtīgu vielu: beta-karotīns, kālijs, A vitamīns un antioksidanti. Tomēr nereti zūd mēra sajūta un mēdzam apēst pat vairākus kilogramus. Tādās situācijās plusi pārvēršas mīnusos.
Pārmērīgi lietojot mandarīnus, pastāv alerģiju, grēmu un pat gastrīta lēkmes risks. Mandarīnu aizstāšana ar citiem augļiem būtu grēcīgi, tomēr, sabalansēt to daudzumu un papildus uzēst kādu citu augli gan būtu labi.