Svētku priekšvakars - laiks, kad jau laikus meklēt visvaļīgāko jostu, vai ne? Ziemas svētkos ir pierasts klāt bagātīgu galdu, taču tas var negatīvi atspoguļoties mūsu pašsajūtā un izbojāt svinīgo noskaņu. Par to, ko darīt, lai svētki būtu gardi un viegli - portāla "Apollo" sarunā ar reģistrētu uztura speciālisti un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pasniedzēju Kseniju Andrijanovu.
Rasola kalni un kotlešu upes
Cik daudz ir par daudz? Uztura speciāliste min, ka "varbūt gluži nevajag pāris kilogramus ar rosolu vai neskaitāmas karbonādes!"
"Cilvēkam no sākuma vajadzētu saprast, kāds ir viņa "svinētāja profils" - ir cilvēki, kuri ikdienā ēd veselīgi, savukārt svētkos atļaujas pieēsties un pēc tam ir laimīgi. Ja cilvēks nākamajā dienā pamostas smaidīgs, jūtas labi un ir apmierināts, nedomāju, ka viņam kaut ko noteikti ir jāmaina," stāsta Ksenija Andrijanova.
Pāris pārēšanās dienas uz cilvēka kopējā veselības fona tikpat kā neko nemainot - visas patiesi kaitīgās lietas cilvēka organismam nodara sistēmiski ieradumi, nevis izņēmumi. Ja cilvēks mostas ar vainas sajūtu, sliktu dūšu un gremošanas problēmām - jāsāk domāt par to, ko var darīt citādāk.
"Lai cik salkani tas neizklausītos, vajadzētu atcerēties, ka Ziemassvētki tomēr primāri ir miera periods.
Ēdiens varbūt gluži nav viss, kam šajā laikā vajadzētu pievērsties - tas ir laiks, kas ir jāpavada kopā ar sev mīļajiem," stāsta RSU pasniedzēja.