Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis
Iesūti ziņu!

Kādi ir ieguvumi, brokastīs ēdot saldējumu? (1)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Ieva Čīka / LETA

Interneta vidē atrodami neskaitāmi raksti ar padomiem par to, kā vislabāk ieturēt dienas pirmo maltīti. Tiesa, neviens no tiem nav tik pārsteidzošs, kā japāņu pētnieku atklātais - izrādās, savu ieguvumi ir arī tam, ka dienu iesāk ar saldējumu! Par to vēsta portāls "Postimees".

Žurnālā "Body and Soul" publicētie pētījuma rezultāti liecina, ka saldējuma baudīšana brokastīs var pozitīvi ietekmēt intelektuālo attīstību. Jā, tieši tā - dažos gadījumos saldējums uzlabo prāta spējas!

» Ēst vai neēst brokastis?

Šo pētījumu profesora Jošihiko Kogas vadībā veikusi pētnieku komanda no Kerina universitātes Tokijā. Puse eksperimenta dalībnieku katru rītu sāka ar trīs ēdamkarotēm saldējuma, kamēr otra puse ieturējās ar "klasiskiem" brokastu ēdieniem. Pēc brokastīm visiem dalībniekiem bija jāizpilda pāris uzdevumu datorā.

Izrādījies, ka tie eksperimenta dalībnieki, kuri bija ēduši saldējumu, testa laikā ir bijuši vairāk atslābuši, kā rezultātā uzlabojusies to koncentrēšanās spēja un atmiņa. Profesors Koga, kurš ir fizioloģijas eksperts, secinājumos min, ka saldējumam ir tieša ietekme uz prāta funkciju uzlabošanos. Viņš vecis arī citu eksperimentu, kura dalībnieki uzreiz pēc pamošanās izdzēruši glāzi auksta ūdens  - arī šajā gadījumā novērots, ka uzlabojusies koncentrēšanās spēja, tiesa, ne tik izteikti, kā ar saldējumu.

» Danilāns: piens, kafija, olas un arī speķis normas robežās par sliktu nenāks

Pētnieki pieņem, ka saldējumam ir piemīt īpašība atmiņā atsaukt patīkamus mirkļus, kas stimulē prāta darbību. Lai noskaidrotu, kādas sekas būtu brokastošanai ar saldējumu ikdienā, būtu nepieciešami turpmāki pētījumi, taču tas, protams, nemazina saldējuma mīlētāju sajūsmu visā pasaulē!

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu