Zemei tuvojas Taurīdas meteorītu plūsma. Pirms 100 gadiem tā iznīcināja mežu Krievijā - kas notiks šoreiz? (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Meteorīti debesīs
Meteorīti debesīs Foto: EPA/Scanpix

Pēdējā Taurīdas meteoru plūsmā, kas norisinājās pirms 100 gadiem, tika nogāzti 80 miljoni koku - par laimi, tas norisinājās Sibīrijas vidienē, tomēr zinātnieki tagad ir nobažījušies, ka mums tuvojas kaut kas līdzīgs, vēsta ziņu izdevums "CBS News".

1908. gadā meteorītu plūsma, kas dēvēta par Taurīdas meteorītu plūsmu, ielauzās Zemes atmosfērā un pamatīgi sapostīja Tunguskas taigu Sibīrijā. Sprādziens bija tik spēcīgs, ka nolīdzināti līdz ar zemi tika 80 miljoni koku aptuveni 800 kvadrātjūdžu lielā teritorijā.

Zinātnieki uzskata, ka Tunguskas fenomenam līdzīgi notikumi, iespējams, norisinās katrus 1000 gadus, tomēr jaunā pētījumā Kanādas universitātes zinātnieki izsprieduši pretēji.

Foto: Wikimedia Commons

Kā vēstīts ziņu izdevumā "CBS News", Zeme regulāri saskaras ar Taurīdas meteorītu plūsmām un, kad tā notiek, uz Zemes norisinās tā saucamais meteorītu lietus.

Tādi Zemei tuvi objekti kā komētas, meteori un asteroīdi potenciāli var radīt ļoti lielus postījumus, saduroties ar Zemi. Lai arī liela daļa ekspertu neuzskata, ka Taurīdas meteorītu plūsmas ir liels drauds Zemei, daži tomēr ir citās domās.

Kad mūsu planēta "peld" cauri Taurīdas meteorītu plūsmai, kā tas notika 1908. gadā, tā nonāk tuvā saskarē ar Enkes komētas atstātajām daļiņām, kas savienojas mākoņos un milzīgā ātrumā ielido Zemes atmosfērā. Komētas putekļiem atmosfērā sadegot, pār zemi nolīst meteorītu lietus, kas parasti ir salīdzinoši vājš. Tiesa, tā spēks ir mainīgs, to nav iespējams precīzi paredzēt.

Jau šajā vasarā Zeme Taurīdas meteorītu plūsmas centram pietuvosies aptuveni 30 miljonu kilometru attālumā, kas kopš 1975. gada ir tuvākais.

Par laimi, tas arī ļaus astronomiem labāk izpētīt Taurīdas meteorītu plūsmu un aplēst potenciālos nākotnes riskus.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu