Vējonis dzīvos pieticīgāk. Cik daudz Latvijai izmaksā eksprezidentu uzturēšana un ko viņi saņem no valsts? (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Raimonds Vējonis
Raimonds Vējonis Foto: Edijs Pālens/LETA

Četru bijušo Valsts prezidentu nodrošināšana ar dzīvokli, eksprezidenta pensijas, sekretāri, transporti un apsardzes, valstij 2018. gadā izmaksājusi vairāk nekā pusmiljonu eiro, vēsta raidījums "LNT TOP 10" aplēses.

Eksprezidentiem Latvijas valsts sniedz sociālo nodrošinājumu un dažādus citus atvieglojumus. Zināms, ka dažiem bijušajiem prezidentiem tiek nodrošināts arī dzīvoklis.

Ja neskaita transporta izdevumus, visvairāk Valsts prezidenta kancelejai izmaksā Vairas Vīķes-Freibergas nodrošināšana – 2018. gadā šim mērķim kanceleja iztērējusi 128 tūkstošus eiro.

Zatlera uzturēšanai tērēti 75 tūkstoši eiro. Ulmaņa vajadzībām izlietoti 70 tūkstoši eiro, bet vien 47 tūkstošus eiro izmaksājis Bērziņš, kurš arī atteicies no valsts nodrošinātā dzīvokļa.

Kopumā, bez transporta izmaksām, četru prezidentu uzturēšanai gada laikā tērēti 320 tūkstoši eiro.

Vīķes-Freibergas lielās izmaksas veido augstā dzīvokļa nomas maksa. Prezidenta kancelejā skaidro, ka Vīķes-Freibergas, Ulmaņa un Zatlera dzīvokļi vērtībā ir līdzīgi.

Kā vēsta raidījums, eksprezidentu transporta izdevumus aprēķināt ir grūtāk, jo to nodrošina Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošā Militārā policija. Valsts prezidenta kanceleja transportu nodrošina tikai Guntim Ulmanim, kura vajadzībām nomā 57 tūkstošus eiro vērtu 2015. gada izlaiduma "Toyota Land Cruiser 150".

Kā skaidro ministrija, auto eksprezidentiem nepiešķir – viņi pārvietojas ar sešām dažādām automašīnām, kuras var izmantot arī citas amatpersonas. 

Šie auto ir 2012. gada "Audi" ar sākotnējo vērtību 93 tūkstošu eiro apmērā, divi "Volkswagen" ar sākotnējo vērtību virs 50 tūkstošiem, kā arī 2016. gada "Toyota" un divas pērnā gada izlaiduma "Škoda", kuru vērtību ministrija neatklāj, norādot, ka šie spēkrtati tiek nomāti.

Pēc Valsts prezidenta amata pamešanas, Raimonds Vējonis dzīvos nāksies pieticīgāk nekā esošie eksprezidentiem, jo ir veiktas izmaiņas, ko agrāk rosināja prezidents Bērziņš.

"Dažkārt likās, ka tā ir pārmērība. Īpaši ar luksus automobiļiem. Attiecībā uz dzīvokli likās, ka eksprezidentiem varbūt ir pašiem jādod brīvība izvēlēties, kur dzīvot un kā organizēt savus reprezentācijas darbus," LNT raidījumam norāda Bērziņa toreizējais juridiskais padomnieks Edgars Pastars.Pastars.

Vējonis pats apliecināja, ka no prezidenta amata aiziešanas viņš plāno atgriezties Ogrē.

Vējonim un nākamajiem eksprezidentiem palielināts bijušo prezidentu pabalsts. Esošie eksprezidenti pabalstu saņem 2 125 eiro "uz rokas". Bet Vējoņa ikmēneša pensija būs 85% apmērā no prezidenta algas – 3 613 eiro.

Kopā ar paaugstināto pensiju, Vējonis, tāpat kā esošie eksprezidenti, tiks pie sekretāres un apsardzes. Viņam pienāksies arī auto, kura vērtība nedrīkst pārsniegt 36 tūkstošus eiro.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu