Kuģu kapsētas un dzīvās fosilijas - skaistais un šausminošais Āfrikā lietuviešu ceļotāja acīm (2)

Kuģu kapsēta Angolā Foto: 15min.lt
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tūkstošiem gadu veci augi un elpu aizraujoši dabas skati, kas mijas ar 30 gadus ilga civilā kara atstātajām sekām - Lietuvas portāls "15min" kopā ar pasaules apceļotāju Danu Pankeviču piedāvā ielūkoties Āfrikas attālākajos nostūros projektā "Āfrikas ekspedīcija"!

"Dzīvā mirone" vēlvīčija

Ceļojot pa tuksnesi, Pankevičs sastapies ar vienu no neparestākajiem pasaules augiem - brīnumaino vēlvīčiju (welwitschia mirabilis) - floras pārstāvi, kas pielāgojusies dzīvei tuksneša ekstrēmajos apstākļos.

Foto: 15min.lt

Daži stādi ir izdzīvojuši pat divus tūktošus gadu. Tas ir jo īpaši pārsteidzoši, ja ņem vērā to, ka dažos gadus tuksnesī nolīst mazāk par 10 milimetriem lietus un citos gados nokrišņu nemaz nav.

» Mēslu maisījuma bizes un zobi, kas "naktī dodas uz tualeti". Lietuviešu ceļotāja stāsts par piedzīvojumiem Āfrikā

Foto: 15min.lt

Par spīti sūrajiem apstākļiem, šis neparastais augs, kuru mēdz saukt par "dzīvo fosīliju", turpina zaļot un augt - tam palīdz tā pārsteidzošā spēja uzsūkt mitrumu no piekrastes vēja atnestajām miglām.

Foto: Brīnumainā velvīčija Angolas tuksnesī

Apokaliptiskās piekrastes ainavas

"Lai arī Angola var lepoties ar dažādām skaistām pludmalēm, kalniem, ūdenskritumiem un citiem fantastiskiem dabas objektiem, jāsaka, ka lielāko daļu valsts skaistuma ir izpostījis civilais karš," atzīst ceļotājs.

Foto: Angolas dabas brīnumi

Par karadarbību atgādina arī lielais daudzums pamestās infrastruktūras objektu. Danu Pankeviču īpaši pārsteigusi kāda pludmale, kur smiltīs neviena nepieskatīti rūsē dučiem pamestu kuģu.

Foto: 15min.lt

Šo pludmali daži uzskata par lielāko kuģu kapsētu pasaulē. Te blakus rindojas gan lieli Padomju laika kravas kuģi, gan mazākas zvejas laivas - laika gaitā nevajadzīgie ūdens spēkrati vienkārši atstāti šeit, laika un ūdens zobu varā.

Foto: Angolas kuģu kapsēta

Blakus kuģiem liedags ir kā nosēts ar mirušiem bruņurupučiem un tonnām atkritumu. Mazliet tālāk - dzeloņdrāšu ieskautas militārās bāzes.

» Ložu caurumi, nezināmas slimības un atbruņojoša viesmīlība. Lietuviešu ceļotājs atklāti par pieredzi Āfrikā

Foto: 15min.lt

Kara sekas ir jaušamas it visur. Dažās vietās ir tik bojāti ceļi, ka nav iespējams piekļūt vairākiem valsts reģioniem. Pilsētās redzamas pusuzspridzinātas ēkas, ko joprojām apdzīvo cilvēki. Par skumju atgādinājumu kalpo pamesti un rūsējoši tanki.

Foto: Tanku kapsēta Angolā

Ceļotājs dalās ar pāris padomiem: "Jāseko vairākiem noteikumiem. Drīkst izmantot tikai ieteiktos ceļus un takas.

Ja redzat kādu augļu pārpilnu koku, labāk tam netuvoties - iespējams blakus ir mīnas.

Tas pats attiecas uz mirušiem dzīvniekiem. Īpašu uzmanību jāpievērš akmeņu krāvumiem - ar tiem tiek atzīmētas īpaši bīstamas vietas."

Foto: Pamesta dzelzs rūdas ieguves vieta Angolā 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu