Boksa supersērijas organizators: Tā bija tiesneša atbildība pārtraukt otro raundu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kalle Zauerlands (no kreisās) un Mairis Briedis
Kalle Zauerlands (no kreisās) un Mairis Briedis Foto: Ieva Makare/LETA

Troksnis arēnā esot bijis gana liels, bet pat Pasaules boksa supersērijas organizators Kalle Zauerlands spēja saklausīt otrā raunda beigu zvanu, kas nozīmēja, ka tiesnesim bija jāpārtrauc duelis, pēc cīņas sarunā ar medijiem teica Zauerlands.

Latvijas vadošais bokseris Mairis Briedis sestdien "Arēnā Rīga" trešajā raundā nokautēja poli Kšištofu Glovacki un savā īpašumā ieguva Pasaules Boksa organizācijas (WBO) čempiona jostu pirmā smagā svara kategorijā (līdz 90,7 kilogramiem), turklāt viņš sasniedza arī Pasaules boksa supersērijas finālu.

Dueļa norise gan tiek vērtēta pretrunīgi, jo otrajā raundā Briedis pēc sitiena pa pakausi atbildēja ar spēcīgu sitienu ar elkoni pa Glovacka žokli. Turklāt otro reizi viņš poli nokautēja, kad vairākas reizes bija atskanējis otrā raunda beigu zvans.

"Jau pirms misēkļa ar zvanu bija divas situācijas, kurās abi bokseri bija pelnījuši sodu," teica boksa supersērijas organizators.

"Glovackis pēc Brieža sitiena ar elkoni vēlāk tiesnesim teica, ka viņš var turpināt cīņu, un to arī viņi darīja. Abi bokseri veica paņēmienus, par kuriem es dotu sodus. Brieža elkonis, manuprāt, pat varēja saņemt divus soda punktus."

"Glovackis veica netīru paņēmienu, tāpat arī Briedis. Es nesaku, ka kāds ir labāks par otru - abās situācijās bija jābūt sodam," situāciju turpināja aprakstīt Zauerlands. "Pirmajā pusfināla cīņā mēs varējām redzēt, kā Ziemeļamerikā boksējošie sportisti pielieto elkoņus. Tas bija viltīgāk un slīpētāk."

Tāpat Zauerlands neslēpa neizpratni par otrajā raundā notikušo misēkli ar ringa zvanu, kuram ilgstoši signalizējot raunda beigas, rīcība no tiesneša puses nesekoja vairākas sekundes. Tajās Briedis pamanījās iegūt emocionālo pacēlumu, kas trešajā un noslēdzošajā cīņas raundā, bokserim deva vēl lielāku pārliecību.

"Būtībā vienīgā nelaime šajā cīņā bija, ka tā netika savlaicīgi apstādināta otrajā raundā," tiesnešu nevīžīgo darbu izcēla sacensību organizators. "Es nedomāju, ka tiesnesis to darīja apzināti. Atmosfēra arēnā bija tāda, kādu var redzēt Anglijas futbola premjerlīgas spēlēs, tomēr pat es dzirdēju zvanu."

Savukārt no Polijas atbraukušie mediji turpināja visai tieši iztaujāt Zauerlandu, cenšoties izspiest no viņa vārdus, kas poļiem dotu cerības apšaubīt cīņas gala rezultātu. "Es nesaprotu, kas šeit nebija godīgi?" retoriski jautāja Zauerlands. "Abi bokseri otrā raunda beigās turpināja izpildīt sitienus - viņi cīnījās un tiesnesis neiejaucās. Tas bija tiesneša pienākums pārtraukt viņus."

Boksa supersērijas organizators piekrita, ka šajā epizodē Briedim droši vien bija pārsvars, kas varbūt arī palīdzēja turpmāk cīņā, tomēr viņš piebilda, ka tā nebija neviena boksera vaina. "Ne Briedis, ne Glovackis tur neko nevarēja izdarīt. Atlētiem pirms cīņas ir teikts, lai klausa tiesneša norādījumiem. Tā bija tiesneša atbildība dzirdēt zvanu, ko viņš neizdarīja. Jā, manuprāt, tā ir tiesneša vaina."

"Tomēr es nevēlos šobrīd iztirzāt šo situāciju, jo daudz kas vēl ir neskaidrs," uzvilktajiem poļu žurnālistiem sacīja Zauerlands, atzīstot, ka Glovackis droši var apstrīdēt cīņas gala rezultātu, bet, cik rādot viņa prakse, šādas apelācijas nereti nekur nenoved.

"Šī ir brīva pasaule, un ikviens var darīt to, ko vēlas. Man ir bijuši neskaitāmi gadījumi, kad tiek iesniegtas sūdzības, tomēr tās beidzas strupceļā," savā pieredzē dalījās sacensību organizators. "Es tur diži neko nevaru ietekmēt. Jā, mēs Glovackim varam piešķirt fināla rezervista statusu. Viņš ir labs bokseris, un ticu, ka polis spēs vēl to pierādīt."

Briedis supersērijas finālā tiksies ar kubieti Junieru Dortikosu, kurš turpat Rīgā desmitajā raundā nokautēja amerikāni Endrū Tabiti.

Ar aizvadītajām pusfināla cīņām organizators bija apmierināts, īpaši izceļot Brieža dueli. "Atmosfēra bija lieliska un otrā cīņa bija mežonīga. Es pat teiktu, ka trakākā kādu man ir nācies redzēt," sajūsmināts bija Zauerlands, neslēpjot, ka nokauta gadījumos viņš vienmēr pārliecinās, ka ar zaudētāju viss ir kārtībā un tikai tad steidz apsveikt čempionus.

"Protams, es biju noraizējies par Tabiti pēc spēcīgā Dortikosa sitiena. Kā jau jūs redzējāt, es no sākuma pieskrēju pie Tabiti un Glovacka, bet tikai pēc tam devos apsveikt uzvarētājus," teica Zauerlands, norādot, ka viņam rūp atlēti, kur ņem dalību viņa rīkotajās sacensībās.

Zauerlands gan bija izvairīgs runājot par fināla mača norisi, vien piemitināja, ka atbalsts Rīgā bija lielisks. "Atmosfēra bija fantastiska. Poļu un latviešu fani bija skaļi. Es gan labprāt būtu redzējis vēl pāris raundus no Brieža cīņas," piebilda sacensību organizators.

Iepriekš bija plānots, ka Briedis ar Glovacki sestdien sadalīs arī prestižo Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu, tomēr šī organizācija nesaskaņu dēļ ar supersērijas rīkotājiem sestdienas rītā tomēr paziņoja, ka tas nenotiks.

Latvietim pašlaik pieder WBC Dimanta josta, bet poļa īpašumā bija WBO pagaidu čempiona josta.

Pašlaik 34 gadus vecais Briedis 27 cīņās guvis 26 uzvaras, 19 gadījumos virsroku gūstot ar nokautu. Tikmēr 32 gadus vecais Glovackis 33 cīņās izcīnījis 31 panākumu, no kuriem 19 bijuši ar nokautu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu