Eksperimenta laikā raidījums veica pārbaudes 11 sulu paraugiem. Visiem paraugiem noteica cukura līmeni, minerālvielu daudzumu, arī dažādu metālu klātbūtni, kā arī to, vai sula ir tīra, proti, vai nav šķaidīta ar ūdeni, par ko nereti mēļo cilvēki.
Ko rāda analīžu rezultāti?
Saņemot laboratorisko analīžu rezultātus, raidījums "Aizliegtais paņēmiens" secina – sliktu ziņu sliktu nav.
1. Higiēnas pārbaude – vai paraugos ir koliformas jeb ūdens baktērijas?
Lielā daļā paraugu baktērijas ir atrodamas, bet laboratorijas vecākā uztura eksperte Inese Siksna stāsta, ka satraukties par to nevajag – to daudzums ir pavisam neliels un tas neapdraud cilvēka veselību.
2. Pēc vispārējiem rādītājiem tika noteikts, ka pārbaudītās sulas - gan kļavu, gan bērzu, tiešām ir no šiem kokiem un ar ūdeni nav šķaidītas.
Pārbaudot cukura daudzumu gan kļavu, gan bērzu sulām, atklājas, ka tas ir atšķirīgs. Iemesli tam var būt dažādi. Laboratorijas eksperte Inese Siksna norāda, ka galvenokārt vides dēļ, kurā aug koks, cukurs var būt atšķirīgs:
"Tas, ko var redzēt - sulās, kas ir vāktas pilsētvidē, būs mazliet vairāk cukura nekā tajās sulās, kas ir laukos. Skaidrojums ir tāds, ka koksnei pilsētā ir stresa vide un tai jācīnās ar apkārtējās vides piesārņojumu, tāpēc koki producē vairāk cukura."