“Nedrīkst aizmirst arī par folskābi un B12 vitamīnu,” atgādina Jevgēnija Jansone. Folskābei un B12 vitamīnam ir īpaši liela loma augļa attīstības periodā. Ir pētījumi, kas liecina par palielinātu dzīvi dzimuša bērna iespēju tām sievietēm pēc medicīniskās apaugļošanas, kuru asins serumā bija augsta folātu un B12 vitamīna koncentrācija. B12 vitamīns uzlabo arī spermas kvalitāti. To var uzņemt ar liellopu un jēra gaļu, aknām, sieru, olām. Folskābes avoti ir aknas, lēcas, zaļie lapu dārzeņi, pupas.
Vēl viens vitamīns, par ko ieteicams atcerēties ikvienam Latvijas iedzīvotājam, ir D vitamīns. “D vitamīns, kas ir sastopams olās un treknajās zivīs, ir svarīgs sieviešu dzimumhormonu attīstībā. Ņemot vērā, ka lielai daļai Latvijas iedzīvotāju ir D vitamīna trūkums, būtu jāapsver D vitamīna lietošana uztura bagātinātāju formā, it īpaši ziemas mēnešos, kad saules stari piekļūst mūsu ādai ļoti reti,” stāsta speciāliste.
Visbeidzot, uztura speciāliste aicina atcerēties par cinku. Cinks arī ir būtiska minerālviela abu dzimumu auglībai, it īpaši vīriešu, jo tas piedalās spermatozoīdu kustīguma regulācijā. Tas ir atrodams gaļā, teļa aknās, sezama un ķirbju sēklās, zaļajos zirnīšos.
Auglību veicinošā recepte svētku galdam no Jevgēnijas Jansones
GARNEĻU, AVOKADO UN ĶIRBJU SĒKLU SALĀTI
- 500 g garneļu, jēlu
- 1 ēdamk. izkausēta sviesta
- 2 ķiploka daiviņas
- 2 nelieli gurķi
- 200 g ķiršu tomātu
- 1 saldā paprika
- 1 avokado
- Salātu lapu mikss
- 2 saujas ķirbju sēklu
- 4 ēdamk. olīveļļas
- 4 ēdamk. citrona sulas
- Sāls, melnie pipari pēc garšas
1) Garneles samaisa ar izkausētu sviestu, saspaidītiem ķiplokiem, sāli un pipariem. Apcep uz pannas līdz tās ir sarkanas un stingras (~2 min no katras puses).
2) Dārzeņus nomazgā un sagriež nelielos gabaliņos.
3) Kārto dārzeņus un garneles uz šķīvja.
4) Mērcei samaisi olīveļļu, citrona sulu ar sāls un pipariem un pārlej pāri salātiem.
5) Dekorē ar ķirbju sēklām.
Ķirbju sēklas un garneles ir lielisks cinka avots, kas ir tik svarīgs spermatozoīdu mobilitātei. Dārzeņi sniegs nepieciešamos vitamīnus un šķiedrvielas, sviests – nepieciešamo piesātināto taukskābju devu, bet avokado un olīveļļa – nepiesātināto.