Pārēšanās īpaši kaitīga cilvēkiem ar jau esošām veselības problēmām
Ikviens apēstais produkts vai izdzertais dzēriens, pat tad, ja tas ir tikai malks ūdens, prasa noteiktus organisma resursus tā pārstrādei. Attiecīgi pārlieku liels uzņemtās pārtikas daudzums pārslogo gremošanas sistēmu un visu organismu kopumā. To īpaši izjūt cilvēki ar dažādām saslimšanām, piemēram, elpceļu, sirds un asinsvadu, aizkuņģa dziedzera slimībām - jebkura papildu slodze provocē hronisku slimību saasināšanos.
No pārēšanās jāpiesargās arī cilvēkiem, kuriem ir žultsakmeņi, jo pārlieku daudz ēdiena, it īpaši, ja tas ir trekns, organismam ir grūtāk sagremot. Tāpat īpaši jāuzmanās hronisku aknu slimību gadījumā – pēc pārēšanās vai liela daudzuma olbaltumvielu saturošu produktu lietošanas aknas detoksikācijas procesu pilda daudz lēnāk un nespēj laicīgi attīrīties un izvadīt toksiskās vielas.
Ieteicams izvairīties no pārlieku ieilgušas maltītes
Ēdiens kuņģī atrodas apmēram 60 minūtes, kur tiek sagremots mehāniski un ķīmiski. Tas nozīmē, ka ikdienā ēdienreize ir beigusies, pirms kuņģa saturs sāk ieplūst divpadsmitpirkstu zarnā un tālākās tievās zarnas daļās. Taču svētku laikā ēšanas process parasti ir ilgāks, bieži pat vairākas stundas ilgs – tādi apstākļi traucē tālāko gremošanas norisi, jo, no vienas puses, apēstais pārstrādājas un dodas tālāk pa gremošanas sistēmu, no otras puses, kuņģim jāturpina arī gremošanas un skābes izdalīšana, jo vēl un vēl tiek uzņemta arvien jauna pārtika. "Organisms funkcionēs tad, ja tiks ieturētas svētku vakariņas un tām sekos uzkodas vismaz pēc pāris stundām, nevis ik pa pārdesmit minūtēm," stāsta A. Fleišmane.