D vitamīna dienas deva pieaugušam cilvēkam ir 400 mikrogrami (IU). Lai to uzņemtu ar pārtiku, cilvēkam katru dienu jāapēd vismaz 100 g svaiga laša vai 200 g tunča eļļā. Savukārt, uzņemot to ar citiem pārtikas produktiem, būtu, piemēram, ik dienas jāapēd 20 olas dzeltenumi (šāds apēsto olu daudzums ir krietni virs veselībai ieteicamās dienas normas).
Arī magnijs ir minerālviela, ko uzņemt ar uzturu parasti ir izaicinājums. Magnija galvenais uzdevums ir nervu sistēmas stiprināšana. Tas ir īpaši svarīgs cilvēkiem ar palielinātu fizisko slodzi, piemēram, fiziskā darba veicējiem un tiem, kuri regulāri sporto – magnija daudzums organismā strauji samazinās, aktīvi izdaloties sviedriem.
Ieteicamā dienas deva ir 350 mg. Lai šādu daudzumu uzņemtu ar pārtikas produktiem katru dienu jāapēd 100 g linsēklu, 250 pākšaugu, 350 g pilngraudu maizes, 150 g Indijas riekstu u.c.
Galvenais mikroelements asinsradē, šūnu vielmaiņas un oksidācijas procesos. Arī dzelzs trūkums ir ļoti izplatīts, jo īpaši dažādu diētu cienītāju vidū. Lai ar pārtiku uzņemtu nepieciešamo dzelzs devu – 20 mg dienā – jāapēd 200 g griķu, 400 g liellopu gaļas vai, piemēram, 1 kg spinātu.
Par C vitamīnu ikvienam īpaši jāpiedomā, sākoties rudens sezonai, kad vīrusi ir sastopami ik uz soļa. C vitamīns stiprinās imunitāti un palīdzēs izvairīties no saaukstēšanās, dažādiem iekaisumiem un citām saslimšanām. Ieteicamā C vitamīna dienas deva pieaugušam cilvēkam ir 500 mg. Lai to uzņemtu ar ikdienas pārtiku, jāapēd 50 g sarkano mežrozīšu augļu, 200 g sarkanās paprikas, 250 g smiltsērkšķu vai 400 g Briseles kāpostu.
Galvenie kalcija pamati likti bērnībā, taču arī pieaugušā vecumā nedrīkst aizmirst par tā pietiekamu uzņemšanu. Kalcijs ir pats svarīgākais kaulaudu un zobu stiprināšanas materiāls, tas atbild par muskuļu savilkšanās spēju, regulē šūnu membrānu caurlaidību. Pieauguša cilvēka ieteicamā dienas deva ir 1200 mg. Lai šo nepieciešamo devu uzņemtu ar uzturu, dienā jāapēd 600 g kāpostu, 300 g Krievijas siera vai jāizdzer 1 litrs 3.5% govs piena. Rēķinot kalcija daudzumu ēdienkartē, svarīgi zināt ne tikai kalcija daudzumu 100 gramos produkta, bet arī noskaidrot, cik no tiem uzsūksies organismā.