Gan mazi, gan lielāki sāk vai turpina savus zinību ceļus. Mācību sākumu esam raduši atzīmēt, tāpēc neiztikt bez viegli un ātri pagatavojamām uzkodām un iecienītiem salātiem. Šīs receptes noderēs kā svētku reizēs, tā arī ikdienā. Labu apetīti!
Par godu pirmajai mācību nedēļai - vieglas uzkodas un iemīļoti salāti
Vistas gabaliņi kukurūzas pārslās
Sastāvdaļas
1 vistas fileja
Kukurūzas pārslas
1 ola
Eļļa
Vistas garšvielas
Pagatavošana - 80 min.
Vistas fileju sagriež gabaliņos, apber ar vistas garšvielām, ļauj 1 h ievilkties.
Kukurūzas pārslas sadauza sīkākos gabaliņos.
Filejas gabaliņus apvārta sakultā olā, pēc tam kukurūzā, cep lielā eļļas daudzumā.
Bauda ar kādu saldo čili mērci vai citu pēc izvēles.
Dārzeņu uzkoda ar diļļu mērci
Sastāvdaļas
Dārzeņiem:
1 vidējs kabacis
1 liels saldais kartupelis - batāte
3 mazi sīpoli
3 nelieli burkāni
Eļļa
Sāls
Pipari
Mērcei:
150 ml skābā krējuma
1 šķipsna sāls
15 g diļļu
1/2 tējk. mārrutku
Pagatavošana - 50 min.
Kabaci sagriež ripiņās, burkānu gareniski 4 daļās, nomizotu batāti gabaliņos, sīpolus uz pusēm.
Visus dārzeņus liek bļodā, apsāla, sapiparo, pievieno nedaudz eļļas, samaisa.
Liek dārzeņus pannā, cep 180 grādos apmēram 35 minūtes, līdz visi dārzeņi gatavi - tiem jābūt mīkstiem, taču nav jājūk ārā.
Kamēr dārzeņi cepas, sajauc visas nepieciešamās sastāvdaļas mērcei un atstāj ievilkties.
Pasniedz izceptos dārzeņus ar mērci - brīnišķīga uzkoda.
Vistas uzkoda ar melnajām plūmēm
Sastāvdaļas
3 svaigas vistas filejas
15 žāvētas melnās plūmes bez kauliņiem
15 šķēles plāna bekona
2 ēd. k. „bārbekjū” mērces
1 šķipsna sāls
1 šķipsna piparu
Pagatavošana - 35 min.
Sadala vistas fileju 5 gabaliņos un iegriež katrā kabatiņu. Tajā ieliek pa vienai plūmei un apsmērē ar garšvielām un mērci. Var izmantot jebkādu citu – tomātu vai grila mērci.
Aptin sainīti ar bekona šķēli un uzdur uz koka iesmiņa.
Liek uzkodas uz folijas vai cepamā papīra un krāsnī 200 grādos uz vismaz 20 minūtēm. Pasniedz kā uzkodas svētkos vai piknikā!
Pupiņu un siera salāti
Sastāvdaļas
1 glāze pupiņu
100 g siera
2 marinēti vai skābēti gurķi
1/2 glāzes skābā krējuma vai majonēzes
5 g pētersīļu
Baltmaizes grauzdiņi
Sāls
Pagatavošana - 120 min.
Mērcētas pupiņas vāra mīkstas, nokāš, atdzesē.
Sieru un gurķi sarīvē uz sakņu rīves.
Sasmalcina lielāko daļu pētersīļu.
Visu pārlej ar krējumu un/vai majonēzi, papildina ar sāli un samaisa.
Dekorē ar baltmaizes grauzdiņiem un zaļumiem.
Tradicionālā siļķe kažokā
Depositphotos
Sastāvdaļas
400 g mazsālītas siļķes (var arī sālītu, tas pēc paša ieskatiem)
2 sīpoli
8 vārīti kartupeļi
5 vidējas vārītas bietes
6 vārītas olas
5 vidēji vārīti burkāni
Majonēze
Skābais krējums
Pagatavošana - 70 min.
Siļķu fileju sagriež smalkos gabaliņos. Kartupeļus, burkānus, bietes un olas sarīvē. sīpolu ļoti smalki sakapā.
Ņem trauku, kurā kārto salātus - sāk ar kartupeļiem, tiem uzsmērē majonēzi, tālāk liek burkānus, virs tiem krējumu, tad siļķi, sīpolus un pāri pārsmērē krējumu, tālāk kārto bietes, pārspiež ar majonēzi un noslēdz ar olu kārtu.
Ja produktu vairāk, nekā trauks ļauj vienā kārtā izkārtot, liek vairākās kārtās. Var arī majonēzi ar krējumu sajaukt kopā un tad smērēt.
Ļauj vismaz stundu garšām ievilkties, ideāli, ja nostāv nakti.
Iemīļotais rasols
Depositphotos
Sastāvdaļas
5-6 vidēji vārīti kartupeļi
150 g zaļo zirnīšu
300 g doktordesas
1-2 vārīti burkāni
3 vārītas olas
2-3 marinēti gurķi
Majonēze
Sinepes
Sāls
Pipari
Krēmīgās lašmaizītes ar dillēm
Depositphotos
Sastāvdaļas
8 porcijas5-6 šķēles rupjmaizes
200 g mazsālīta laša šķēlīšu
4-5 ēd. k. krēmsiera
1 mazs sarkanais sīpols
30 g diļļu
Pagatavošana - 15 min.
Ar glāzes palīdzību izspiež no maizītes aplīšus vai arī izdara to ar nazi, formu var izvēlēties katrs pēc savas gaumes.
Sasmalcina dilles, sajauc ar krēmsieru. Nedaudz diļļu atstāj dekoram.
Sīpolu sagriež un atdala katru gabaliņu atsevišķi.
Uz maizītēm smērē krēmsieru, ņem lasi, ja vajag, sagriež mazākās šķēlītēs un glīti uzliek, izveidojot tādu kā rullīti.
Pārber maizītes ar nelielu daudzumu svaigi maltu piparu, katras maizītes vidū liek gabaliņu sīpola un vēl svaigu dillīti.
Pildīti šampinjoni ar šķiņķi un sieru
Depositphotos
Sastāvdaļas
Šampinjoni
Cauraudzītis vai cits kūpinājums
Sīpoli
Filadelfijas siers
Cietāks siers, kas labi kūst
Pagatavošana - 30 min.
Sākumā jāsagriež samērā smalki sīpols un gaļa. Ja ļoti jāsteidzas un nav laika sākuma apcepšanai, tad gaļu ar sīpoliem var aizstāt ar kūpināta kalmāra taustekļa gabaliņu, arī garšo labi.
Sēnēm noņem kātiņus un arī tos sagriež.
Kātiņus, gaļu un sīpolus apcep, daudz nevajag, būtībā galvenais uzdevums ir, lai sīpols gatavs.
Apcepto masu pilda sēnēs, virsū liek mazliet Filadelfijas siera un tad šķēlīti cietā siera. Tā sagatavo visas sēnes.
Liek cepeškrāsnī uz 15 minūtēm 180 grādos.
Gatavs!
Sulīgās plūmes ar šķiņķi
Depositphotos
Sastāvdaļas
16 plānas Serrano šķiņķa šķēlītes
4 sarkanās vai dzeltenās plūmes, sagrieztas četrās daļās
Pagatavošana - 10 min.
Katrai plūmes ceturtdaļai apkārt apvij šķiņķa šķēlīti, sasprauž pa vidu ar zobu bakstāmo kociņu un – gatavs baudīšanai!
Tunča salāti "Mimoza"
Depositphotos
Sastāvdaļas
Konservēts tuncis savā sulā
Novārīti kartupeļi ar mizu
Novārīti burkāni
Olas
Majonēze
Pagatavošana - 30 min.
Novārītus kartupeļus un burkānus nomizo un sarīvē uz rīves, tāpat arī sarīvē olas.
Konserviem notecina sulu.
Salātus liek kārtās - kartupeļi, tuncis, majonēze, burkāni un ola.
Dārzeņu salāti ar sieru un žāvētu gaļu
Depositphotos
Sastāvdaļas
1 paprika
1 svaigs gurķis
100 g siera
200 g žāvētas gaļas
2 cieti vārītas olas
Sāls
Pipari
Majonēzi
Pagatavošana - 15 min.
Gurķi, papriku un olas sagriež vēlamos gabalos.
Sieru sarīvē.
Pēc garšas pievieno sāli un piparus, sajauc ar majonēzi.
Pasniedzot uzkaisa vēl nedaudz siera.
Lai labi garšo!
Aktuāli arī - idejas uzkodām līdzņemšanai uz skolu.