1. Pašu gatavotas sviestmaizes
Sviestmaize var būt ļoti veselīga, jo veselīgums ir atkarīgs tikai no tā, ko liekam tai virsū un kādu maizi izmantojam par pamatu. Sviestmaizi ir parocīgi paņemt līdzi un ērti ēst, un tai ir simtiem pildījumu variantu. Par sviestmaizes pamatu var izmantot rudzu, saldskābo, pilngraudu kviešu vai citu miltu maizi, maizi ar klijām, sēklām, kā arī rudzu, daudzgraudu, rīsu, griķu un citas sausmaizītes. Dažādu graudu tortiljas arī var būt laba maizes alternatīva. Par uzziežamo, kas neizmiekšķēs maizi un būs veselīgs, var izmantot krēmsieru, zemesriekstu sviestu, saspaidītu avokado, arī govs vai kazas piena sviestu. Uz sviestmaizes visdrošāk likt sieru — tas nebūs sabojājies, pat ja bērns apēdīs to vēlāk, — un kādu dārzeni. Sagrieztu dārzeni vai augli var likt sviestmaizei arī blakus. Protams, virsū var likt arī gaļu (piemēram, brīvdienās cepta vistas vai cūkas cepeša pārpalikumu) vai olu, bet tad ir jāpārliecinās, ka sviestmaize drīz tiks apēsta. „Eksperimentējiet ar garšām ikdienā — pamēģiniet uzziest avokado uz saldskābmaizes, pielikt klāt olu un siera šķēli. Jums sanāks pilnvērtīga, veselīga un ļoti garšīga maltīte,” aicina uztura speciāliste.