Slaidums nav debesu dāvana, kā uzskata uztura speciāliste Lolita Neimane, un pašiem jākļūst aktīvākiem un jāmaina ēšanas paradumi.
Uztura speciāliste Lolita Neimane: ar farmāciju un ķirurģiju slaidāka nekļūsi (1)
Jaunākajā žurnālā "Ieva" Lolita Neimane stāsta, ka šī vasara bijusi ražīga. Jūnijā iznāca viņas jaunā grāmata, karstajos atvaļinājuma mēnešos izdevās piesēsties pie zinātniskā darba, bet augusts piepildīja ledusskapi ar krāsainām konservētu tomātiņu burkām. Bet ir klāt rudens, un Lolita jau 15 gadu māca arī jaunos uzturzinātniekus Rīgas Stradiņa universitātē. (..)
Kas tev pašai beidzamajā laikā uztura zinātnē bijis atklājums?
Piemēram, tas, ka vairs netiek tik ļoti nosodīti piena tauki. Lai gan tie joprojām ir piesātinātie tauki un nevienam sirds un asinsvadu pacientam ārsts neteiks - ēdiet sviestu! Bet mainījušies uzskati par to, kuri tad ir vissliktākie tauki. Un par vissliktākajam atzītas transtaukskābes, kas pamatā rodas rūpnieciski pārstrādātajos produktos, cepot augstā temperatūrā - pirmām kārtām jau fast food.
Beidzamajos gados visniknāk tiek kritizēts cukurs. Cilvēki sāk apzināties, ka cukurs ir ne tikai limonādēs, bet arī maizē, jogurtos, brokastu pārslās un citur. Šodien iesaka dienā apēst ne vairāk par 25 gramiem cukura - bet viena tējkarote ir apmēram 6 grami! Un litrā saldinātā jogurta var būt 150 grami cukura. Gandrīz nedēļas deva!
(..) Viņi (mūsu seniori) tic farmācijai un tic ķirurģijai - ka tūlīt izgriezīs un tūlīt saārstēs -, bet nepieņem to, ka pašiem jākļūst aktīvākiem un jāmaina ēšanas paradumi. (..)
Daudzi tic mistiskajai produktu nesaderībai, piemēram, kartupelis kopā ar gaļu esot briesmas! Daudzi tiek maldināti ar produktu nesaderības analīzēm - kad asinis tiek noteikts slavenais IgG4.
Taču tas ir nespecifisks rādītājs un principā parāda tos produktus, kurus cilvēks uzturā visvairāk lieto. Pēc tam, kad no tiem atsakās un sāk lietot citus - tad tas arī parādīs tos citus. Tā cilvēkiem tiek jaukts prāts: «Lūk, visa vaina tur, ka tu nevari ēst banānus, olas un kviešus!» (..)
Daudz vairāk gribu runāt par piena produktiem. Ir daudz dīvainu viedokļu, ka tie pieaugušam cilvēkam vispār nav vajadzīgi.
Īpaši izceļami ir skābpiena produkti, kas ir ļoti svarīgi zarnu mikroflorai. Turklāt piena produktos ir arī olbaltumvielas un kalcijs. Latvijā piena produkti ir tik kvalitatīvi un dažādi, un katru gadu parādās jauni un interesanti. Es nevaru iedomāties dzīvi bez paniņām, bez siera, kefīra, biezpiena - tie man vienmēr ir ledusskapī. (..)
Šobrīd es varu pateikt - lai zaudētu svaru, jāēd ļoti minimāli un gudri.
Ēdienam jābūt ar augstu uzturvērtību, lai tas saturētu visu to, kas organismam nepieciešams, un stingri jānodala svētku ēdiens no ikdienas. Un svētki nedrīkst būt katru dienu." (..)
Visu rakstu lasi jaunākajā žurnālā "Ieva".