Pavadot piepildītu nedēļas nogali Vecpiebalgā, izbaudot dabas skaistumu un sajūtot mieru, nolēmu padalīties ar dažām Piebalgas vērtībām. Šoreiz - gardas un vienkāršas, pavisam īstas lauku tortes recepte. Izmēģini!
Ar mīlestību no Vecpiebalgas - īstas lauku tortes recepte
Sastāvdaļas katrai biskvīta kārtai (cik kārtas - pēc izvēles, šajā gadījumā - 3 kārtas, tātad viss jāreizina ar 3):
8 (vēlams, lauku) olas;
1 tējkarote vaniļas cukura (vai pēc sajūtas un vēlmēm);
8 ēdamkarotes cukura bez kaudzītes;
6 ēdamkarotes miltu ar nelielu kaudzīti;
brendijs garšai (mazu šļuciņu).
Pagatavošana:
Olas baltumu un dzeltenumu vienkārši saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, saputotajā masā iesijā miltus (caur sietiņu) un iecilā saputotajās olās. Pielej mazliet brendija.
Masu liek uz cepampannas uz cepampapīra, liek sakarsētā krāsnī 200 grādu temperatūrā.
Sviesta krēmam:
apmēram 1 kg sviesta;
puskilograms cukura;
vaniļa - pēc vēlmes;
citrons vai laims - pēc vēlmes;
300 grami piena;
6 olas;
uz katru olu 1 ēdamkarote miltu;
mazliet cukura un sāls.
Sakuļ olas ar miltiem. Uzkarsē pienu līdz 95 grādiem, lej klāt miltiem un olām un maisa, lai neveidojas kunkuļi. Tad visu liek karsēt uz plīts, nepārtraukti maisot, lai izveidojas viendabīga masa. Atdzesē. Dzesēt aukstā ūdens peldē.
Atsevišķi samaisa sviestu ar cukuru. Atdzesēto vārīto krēmu liek kopā ar sviestu un cukuru, maisa, kamēr masa kļūst gaisīga un viendabīga.
Kūkas pildījumam:
Sablenderē plūmes un nedaudz cukura. Plūmju vietā var izvēlēties citas ogas vai augļus.
Liek pirmo biskvīta kārtu, virsū kārtās liek krēmu un plūmes ar cukuru. Atkārto ar atlikušajām biskvīta kārtām. Ar krēmu nosedz kūkas sānus un virspusi. Dekorē ar ogām, krēmu, mandeļu skaidiņām - ar jebko pēc patikšanas. Atlikušajam krēmam var pievienot kakao - krāsai, un dekorēt arī ar to.
Lai labi garšo!