Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Ar mīlestību no Vecpiebalgas - īstas lauku tortes recepte

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Pavadot piepildītu nedēļas nogali Vecpiebalgā, izbaudot dabas skaistumu un sajūtot mieru, nolēmu padalīties ar dažām Piebalgas vērtībām. Šoreiz - gardas un vienkāršas, pavisam īstas lauku tortes recepte. Izmēģini!

Sastāvdaļas katrai biskvīta kārtai (cik kārtas - pēc izvēles, šajā gadījumā - 3 kārtas, tātad viss jāreizina ar 3):

8 (vēlams, lauku) olas;

1 tējkarote vaniļas cukura (vai pēc sajūtas un vēlmēm);

8 ēdamkarotes cukura bez kaudzītes;

6 ēdamkarotes miltu ar nelielu kaudzīti;

brendijs garšai (mazu šļuciņu).

Pagatavošana:

Olas baltumu un dzeltenumu vienkārši saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, saputotajā masā iesijā miltus (caur sietiņu) un iecilā saputotajās olās. Pielej mazliet brendija.

Masu liek uz cepampannas uz cepampapīra, liek sakarsētā krāsnī 200 grādu temperatūrā.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Sviesta krēmam:

apmēram 1 kg sviesta;

puskilograms cukura;

vaniļa - pēc vēlmes;

citrons vai laims - pēc vēlmes;

300 grami piena;

6 olas;

uz katru olu 1 ēdamkarote miltu;

mazliet cukura un sāls.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Sakuļ olas ar miltiem. Uzkarsē pienu līdz 95 grādiem, lej klāt miltiem un olām un maisa, lai neveidojas kunkuļi. Tad visu liek karsēt uz plīts, nepārtraukti maisot, lai izveidojas viendabīga masa. Atdzesē. Dzesēt aukstā ūdens peldē.

Atsevišķi samaisa sviestu ar cukuru. Atdzesēto vārīto krēmu liek kopā ar sviestu un cukuru, maisa, kamēr masa kļūst gaisīga un viendabīga. 

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Kūkas pildījumam:

Sablenderē plūmes un nedaudz cukura. Plūmju vietā var izvēlēties citas ogas vai augļus. 

Liek pirmo biskvīta kārtu, virsū kārtās liek krēmu un plūmes ar cukuru. Atkārto ar atlikušajām biskvīta kārtām. Ar krēmu nosedz kūkas sānus un virspusi. Dekorē ar ogām, krēmu, mandeļu skaidiņām - ar jebko pēc patikšanas. Atlikušajam krēmam var pievienot kakao - krāsai, un dekorēt arī ar to.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Lai labi garšo!

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu