40% no Eiropā saražotās pārtikas tiek izmesta atkritumos. Tas ir drausmīgi liels skaitlis! No Latvijas lielveikaliem atkritumos nonāk ap 20 tonnām pārtikas dienā. Lielākā daļa ir gaļas izstrādājumi, augļi un dārzeņi. Savukārt Eiropā veiktie pētījumi liecina, ka trešo daļu pārtikas iedzīvotāji izmet pēc tam, kad to nopirkuši un pārnesuši mājās. Tas liecina, ka esam izlutināti, negausīgi un neprotam plānot ledusskapja saturu, saka pārtikas eksperti.
36% aptaujāto eiropiešu izmet produktu, ja kaut nedaudz bojāts tā iepakojums, neraugoties uz to, ka ēdiens ir svaigs. Gandrīz visi (izņemot 1%) Eiropas patērētāji uzmanību pievērš produkta derīguma termiņam. Vides aktīvisti izrēķinājuši, ka gadā viena ģimene vidēji izmet pārtiku, kas, pārvērsta naudas izteiksmē, ir ap 300 eiro.
Eiropas Savienības institūcijās, diskutējot, ko darīt, lai novērstu resursu nelietderīgu tērēšanu, kas tieši ietekmē globālās sasilšanas procesus (CO2 emisijas ir trešais lielākais piesārņojums), kā viens no variantiem tiek piedāvāts pagarināt izplatīšanas termiņu produktiem, kuru marķējumā ir ieteikums izlietot līdz noteiktam datumam. Tiek runāts par, piemēram, rīsu, miltu, kafijas, tējas, derīguma termiņa pagarināšanu. Tie ir produkti, kas, beidzoties ieteiktajam termiņam, zaudē aromātu vai kaut ko no garšas īpašībām, bet nav kaitīgi veselībai.