Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos – kā uzkodās, tā pamatēdienos, Par tradicionālā augļa ne tik ierasto «ampluā» un ābolu lielisko pielietojumu sāļajos ēdienos stāsta «Rimi» gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
Ar āboliem pildīts vistas cepetis (18)
Nepieciešams:
- 1 vista
- 3 āboli
- 1 sauja rozīņu
- 3 ķiploka daiviņas
- 3 zariņi rozmarīna
- 1-2 ēdamkarotes medus
- 2 tējkarotes čili pulvera
- sāls, pipari
Piedevas:
- 3 burkāni
- 2 pastinaki
- 1 rācenis
- 1-2 ēdamkarotes sviesta
- 2 ķiploki
- 1 rozmarīna zariņš
- sāls, pipari
Pagatavošana:
Nomizo ābolus, attīra no sēkliņām, sagriež gabalos un sajauc ar rozīnēm un medu. Pievieno 1 tējkaroti čili, 1 zariņu rozmarīna un 1 daiviņu sasmalcināta ķiploka. Pārējo rozmarīnu un ķiploku sasmalcina, sajauc ar čili, izkausētu sviestu un apsmērē vistu gan no iekšpuses, gan ārpuses.
Vistu pilda ar āboliem un aizsien ar diegu, lai pildījums neizbirst.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 170°C, pildīto vistu cep aptuveni 1,5 – 2 h.
Gatavo krāsnī ceptas saknes. Tās notīra un sagriež vienāda lieluma gabalos.
Ķiplokam noņem tikai ārējo mizu un veselu liek pie dārzeņiem – tā tas saglabās visas garšas.
Dārzeņus sajauc ar sasmalcinātu rozmarīnu, sāli, pipariem un sviestu.
Kad cepetis gandrīz gatavs, liek krāsnī dārzeņus. (Tāpat kā cepeti, saknes un ķiploku cep noslēgtā traukā, folijā vai folijas plēvē.)
Cepeti vari cept arī folijā, folijas plēvē vai čuguna katliņā ar vāku. Tad viss šķidrums paliks traukā un cepetis būs sulīgāks.