«Glutēna bums» ir sācies ar to, ka, pirmkārt, cilvēki paši sev sākuši diagnosticēt pseidoceliakiju. «Šos cilvēkus pat sāka petīt un zem jautājuma zīmes izvirzīja tādu diagnozi kā «ar celiakiju nesaistīta glutēna sensitivitāte». Neskatoties uz to, ka cilvēki apgalvo, ka viņim ir glutēna nepanesības simptomi, klīniski tas ne vienmēr ir pierādāms,» stāsta Ksenija. Svarīgi ir saprast, ka celiakiju diagnosticē arsts, un pašdiagnostika nav pieļaujama.
Kāpēc cilvēki mēdz diagnosticēt sev ar celiakiju nesaistītu glutēna sensitivitāti? Iemesli tam esot vairāki. Pirmais – cilvēki psiholoģiski izdomā, ka nepanes glutēnu, atsakās no tā un tiešām jūtas labāk. Otrs variants – cilvēkiem patiesībā ir alerģija pret kviešu miltiem, tāpēc, atsakoties no tiem, viņi jūtas labāk. Trešais variants – īpaši pieaugušiem cilvēkiem celiakija parasti norit bez izteiktiem simptomiem. K.Andrijanova atklāj: «Dažreiz, kad cilvēks saprot, ka viņš ir jutīgs pret glutēnu, patiesībā viņš tik tiešām ir, tikai nebija zinājis par to.» Taču visbiežāk, atsakoties no glutēna, cilvēks vienkārši sakārto savu ēdienkarti un dzīvesveidu. To pašu var panākt arī bez glutēna izslēgšanas.
Taču, ņemot vērā, ka dažādas slavenības, piemēram, Gvineta Paltrova, sludina bezglutēna dzīvesveidu par labu esam, daudzi neēd glutēnu vispār, jo ir kaut kur dzirdējuši, ka glutēns ir ļauns.
«Pārtikas industrija bezglutēna produkciju šobrīd ražo uz urrā! Ir arī pētījumi, kas parāda, kapēc cilvēki izvēlas bezglutēna diētu, un šie dati ir diezgan smieklīgi. Atceroties, ka celiakcijas slimnieki ir vidēji viens procents no populācijas, neviens ražotājs nekad šādas šauras cilvēku grupas dēļ tādos apjomos kā tagad neražotu speciālu pārtiku. Ja agrāk bezglutēna produkcija bija pieejama vai nu aptiekās, vai nu specializētos veikalos, tad tagad katrā lielveikalā ir bezglutēna pārtikas nodaļa. Par to «jāsaka paldies» slavenību bumam. Ir arīdzan Kanādā veikts pētījums par iemesliem, kāpēc cilvēki izvēlas bezglutēna pārtiku, un celiakija tajā atrodas pēdējā vietā. Kā galvenie iemesli ir minēti gremošanas trakta veselības uzlabošana, svara samazināšana, locītavu sāpju samazināšana u.c. Tas lieliski demonstrē šo absurdu,» stāsta Ksenija, kura savu maģistra darbu izstrādā tieši par šo tēmu.