Kas īsti mūsu organismā notiek ar cukuru? «Kad cilvēks uzņem cukuru, asinīs paaugstinās insulīna līmenis, lai cukuru no asinīm nogādātu uz šūnām. Šis ir normāls, nevis patoloģisks process. Ja cilvēks katru dienu neēd cukuru ar karotēm, tad bīstamības nav. No vienas reizes, pārēdoties cukuru, nekas nenotiks, jo ir dabīgi organisma kompensācijas mehānismi, kas to neitralizē. Tik, cik ir nepieciešams, nonāk asinīs, daļa tiek uzkrāta glikogēna veidā aknās, un tas, kas ir par daudz, tas «aiziet» tauku sintēzē. Līdz ar to vienmēr būs, kur uzņemto cukuru «nolikt» – ja vien nav bojāts aizkuņģa dziedzeris un cilvēks nav diabētiķis,» skaidro uztura speciāliste.
Ļoti populārs uzskats ir, ka vēža šūnas barojas no cukura. Šeit ir jāatceras, ka viss organisms barojas no cukura. Visi oģļhidrāti, kurus mēs uzņemam, tiek sašķelti par glikozi, kas dod enerģiju. Teikt, ka vēža šūnas barojas no cukura, ir kārtējais skaistais lozungs, lai pārdotu ideju.
Nereti ar pārmērīgu cukura patēriņu saista hiperaktivitāti un uzmanības deficīta sindromu bērniem, taču tas arī ir ar nosacījumu, ja cukurs tiek patērēts pamatīgi par daudz. Šī sindroma rašanās iemesli līdz galam vēl nav zināmi; to saista arī ar virkni sintētisku pārtikas krāsvielu, taču tas viss vēl aizvien ir zem vienas lielas jautājuma zīmes. «Jā, par daudz cukuru ēst nevajag, taču bīstamību arīdzan pārspīlēt nevajag.»