/nginx/o/2018/07/29/11080994t1hb8c2.jpg)
Blendēti svaigu augļu vai dārzeņu kokteiļi guvuši lielu popularitāti arī pašmājās. Tie ir veselīgi un arī sātīgi. Žurnāls «Privātā Dzīve» apkopojis slavenību populārākās receptes. Operdziedātāja Elīna Šimkus, radio SWH programmas «Rīta svīta» vadītājs Andris Freidenfelds, finansiste un grāmatu autore Ilze Jurkāne, dziesminieks Varis vētra un modes māksliniece Šeila Vanaga ikdienā pievērš lielu uzmanību veselīgas ēšanas paradumiem, ar savām receptēm labprāt dalās arī ar tevi.
Elīna Šimkus, operdziedātāja
Iecienītākais ir brokastu smūtijs ir no baltā lakto vai kefīra (nepilna glāze), banāna, apelsīna, tējkarotes medus un divām karotēm biokliju. Šo kokteili Elīna gatavo steidzīgos rītos, kad nav laika vārīt biezputru. To var dzert mašīnā pa ceļam uz darbu .
Andris Freidenfelds, radio SWH programmas «Rīta svīta» vadītājs
Vislabāk Andrim Freidenfeldam garšo saldais riekstu smūtijs. Tā pagatavošanai nepieciešami dažādu veidu rieksti. Ja grib krēmīgāku smūtiju, pamatā jāņem Indijas rieksti. Klāt pievieno valriekstus, mandeles, Brazīlijas riekstus (pussaujiņu no katra). Visus riekstus liek blenderī, aplej ar augu pienu pēc izvēļes – rīsu, auzu, lazdu riekstu. Vēl pievieno maltas linsēklas, sablendē, saldumam pievieno žāvētas dateles, beigās pieliek ābolu, banānu vai kivi, virsū uzber kanēli. Ar piena daudzumu regulē kokteiļa biezumu.
Rezultāts esot ļoti garšīgs un sātīgs, ēst negribēsies vismaz pāris stundas.
Ilze Jurkāne, finansiste un grāmatu autore
Ilzes Jurkānes iecienītākais ir smūtija tipa aukstā zupa. To gatavo no kefīra, gurķa, kinzas, ķiploka, lociņiem, sāls un pipariem. Visu sablendē.
Brokastīs Ilze izvēlas banānu, ogas, ābolu, ananāsu, avokado, pāris spinātu lapiņu un bezpiedevu jogurtu par pamatbāzi.
Ilze Jurkāne aicina gatavot smūtijus, jo tie ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi – vitamīnu bumba.
Varis Vētra, dziesminieks
Dziesminieks smūtiju gatavo katru rītu. Šobrīd izmanto pagājušajā gadā pašu salasītās ogas, ūdens vietā izmantojot bērzu sulas. Ogu un augļu variācija ir improvizācija, svaigo ogu sezonā parasti izmanto upenes un avenes.
Viena variācija – saldētas zemenes, maza kaudzīte čia sēklu, puse citrona, banāns, kivi, ābolu un apelsīnu.
Smūtijs palīdz regulēt svaru. Varis Vētra ir svaigētājs divarpus gadus, to laikā ir zaudējis 18 kilogramus.
Šeila Vanaga, modes dizainere
Smūtijus Šeila katru rītu gatavo jau trīs gadus, kopš iepazinusies ar svaigēšanas principiem.
Pavasarī veikalos nopērkamajos augļos vairs nav vitamīnu, tāpēc Šeila dodas uz Jūrmalu vākt priežu pumpuriņus. Veselīgo smūtiju gatavo, jaucot šķipsniņu priežu pumpuru, sauju nātres, un svaigas bērzu sulas, ko var aizstāt ar ūdeni. Klāt liek banānu, pusi citrona (ja tas ir ekoloģisks, var likt ar visu miziņu). Var pievienot garšvielas, piemēram, kanēli un kardamonu. Neiztrūkstoša sastāvdaļa ir medus. Var likt klāt saldētas ogas vai apelsīnu, ābolu, kivi. Nobeigumā klāt pieliek samaltas sezama sēkliņas.
Smūtijam var likt klāt pieneņu lapas, kas lieliski garšo kopā ar citronu un rozīnēm.
Šeila saka, ka pāris mēnešu laikā, kopš uzturā sāka lietot tikai svaigus augļus, atbrīvojusies no celulīta.