Mūsdienās diemžēl uzņemam pārlieku daudz vienkāršos ogļhidrātus, kā rezultātā piedzīvojam ātru enerģijas pieaugumu, kam seko straujš tās kritums - pēkšņs nogurums, galvassāpes, grūtības koncentrēties, miegainums pusdienlaikā vai pēcpusdienā. Tāpēc daudzi instinktīvi ķeras pie kāda kāruma, kas rada «apburto loku», jo enerģijas līmenis atkal ātri paceļas un tikpat strauji krītas.
Taukvielas šūnu radīšanai
Normālai smadzeņu darbībai nepieciešams arī adekvāts tauku daudzums, ko gremošanas trakts sadala taukskābēs un organisms izmanto jaunu šūnu veidošanai. 60% no smadzeņu cietās daļas veido tauki, no kuriem 20% ir tieši omega 3 un omega 6, kam ir liela nozīme pozitīva noskaņojuma veidošanā.
Vislabāk omega 3 taukskābes, kas mūsu ikdienas ēdienkartē bieži iztrūkst, ir uzņemt ar zivīm (lasi, skumbriju, siļķi, foreli, reņģēm, sardīnēm, tunci), riekstiem, sēklām un zaļajiem lapu dārzeņiem, linsēklām, rapšu, olīvu, sojas eļļu, valriekstiem un avokado. Savukārt omega 6 varam atrast kukurūzas un saulespuķu eļļās, gaļā, olās, piena produktos -parasti tās papildus ikdienas uzturā uzņemt nav nepieciešams.
Daudz dzirdēts par transtauku kaitīgo ietekmi. Tie ir slikti ne tikai paši par sevi, bet neļauj veikt darbu labajām taukskābēm. Transtauki un piesātinātie tauki ir kā dūņas smadzeņu cirkulācijas sistēmā, kas kavē skābekļa piegādi smadzenēm un nevēlamo vielu izvadīšanu no tām. Pierādīts – ēdot pārtiku, kas satur daudz piesātinātos taukus un cukuru, samazinās spēja mācīties.
Lai palīdzētu smadzenēs rasties labajām vielām un traucētu darboties nevēlamajām, uzturā vairāk jālieto treknās jūras zivis. Tās jāēd vismaz divas reizes nedēļā, bet ik dienu ēdienkartē jāiekļauj vismaz viens bagātīgs omega 3 avots.