Šodienas redaktors:
Dace Otomere
Iesūti ziņu!

Bada pankūkas (55)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Turpinām jūs iepazīstināt ar projekta «Mūsu mantojums» dalībniekiem, šoreiz tikšanās ar Dagmāru Vilerti. Šis ir viens no retajiem ēdieniem, ko Dagmāra gatavo, vadoties pēc receptes. Vecmamma gan nemāk teikt, kāpēc šāds nosaukums, jo nabadzīgas šīs pankūkas nebūt nav*. Recepti iedevusi vīra māte, kas aizgūta vēl no viņas ģimenes. Lai sajustu īsto bada pankūku garšu, obligāti jāizmanto malkas plīts. Starpība ir liela, uz citām nesanāks īstā garša. Un vajadzēs veco čuguna grozāmo pannu, kas Dagmārai ir dāvanā no vīra mātes, kura dzimusi 1897.gadā un viņai jau tad panna bija bijusi mājās. 

Nepieciešams:

pankūkām:

  • 4 olas
  • 2 ēd.k. cukura***
  • 1/2 tējk. sodas
  • 100 ml piena
  • 200 ml kefīra (paniņas, rūgušpienu)
  • 300 g kviešu miltu
  • 2 ēd.k. eļļas****
  • šķipsniņa sāls
  • eļļa cepšanai

pasniegšanai:

  • 100 g pilnpiena biezpiena
  • 2-3 ēd.k. skābā krējuma
  • 2 ēd.k. cukura
  • kanēlis, pēc garšas

Pagatavošana:

Pankūku mīkla

Bļodā iesit 4 olas, pieber sāli, cukuru un eļļu, visu viegli sakul ar putojamo slotiņu. Pievieno sodu un turpini kult. Pielej pienu un kefīru. Visu samaisi viendabīgā konsistencē un pieber miltus, turpini maisīt ar putojamo slotiņu, līdz masa iegūst vienmērīgi pabiezu konsistenci.

Noņem plītij riņķus, uzliec pannu un cep virs karstām oglēm uz malkas plīts. Katru pannas pusi katru reizi ar otiņu apsmērē ar eļļu. No katras puses cep apmēram 2 minūtes, tad pārbaudi, un, ja nav pietiekami brūnas, cep vēl kādu laiku. Katru pankūku pēc izcepšanas liek uz sava šķīvja un pasniedz ar biezpiena masu vai ievārījumu. Pankūkas nevar likt vienu uz otras kaudzītē, citādi tās karstuma dēļ saplaks, sasutīs un paliks mīkstas. Tādām tām nav jābūt, tāpēc ir jāēd uzreiz un visiem vislabāk arī garšo siltas.

Biezpiena masa**

Bļodiņā liec biezpienu, krējumu, cukuru un kanēli. Samaisi un pasniedz.

*kaimiņi reiz esot pacienājuši ar bada pankūkām un tās tiešām bija tikai no miltiem, ūdens un olām. Cietas, negaršīgas, mēs ar meitu pabāzām zem sūniņām un tur arī atstājām

**vīrs ēda tikai ar biezpiena masu, nekā citādi

***var likt vairāk, bet vecmamma pasniedz ar saldu biezpienu vai ievārījumu, tāpēc cukuru dadz neliek

****vīra māte karsēja taukus un lika klāt

Nepalaid garām
Uz augšu