- 4 olas
- 2 ēd.k. cukura***
- 1/2 tējk. sodas
- 100 ml piena
- 200 ml kefīra (paniņas, rūgušpienu)
- 300 g kviešu miltu
- 2 ēd.k. eļļas****
- šķipsniņa sāls
- eļļa cepšanai
- 100 g pilnpiena biezpiena
- 2-3 ēd.k. skābā krējuma
- 2 ēd.k. cukura
- kanēlis, pēc garšas
Bļodā iesit 4 olas, pieber sāli, cukuru un eļļu, visu viegli sakul ar putojamo slotiņu. Pievieno sodu un turpini kult. Pielej pienu un kefīru. Visu samaisi viendabīgā konsistencē un pieber miltus, turpini maisīt ar putojamo slotiņu, līdz masa iegūst vienmērīgi pabiezu konsistenci.
Noņem plītij riņķus, uzliec pannu un cep virs karstām oglēm uz malkas plīts. Katru pannas pusi katru reizi ar otiņu apsmērē ar eļļu. No katras puses cep apmēram 2 minūtes, tad pārbaudi, un, ja nav pietiekami brūnas, cep vēl kādu laiku. Katru pankūku pēc izcepšanas liek uz sava šķīvja un pasniedz ar biezpiena masu vai ievārījumu. Pankūkas nevar likt vienu uz otras kaudzītē, citādi tās karstuma dēļ saplaks, sasutīs un paliks mīkstas. Tādām tām nav jābūt, tāpēc ir jāēd uzreiz un visiem vislabāk arī garšo siltas.
Bļodiņā liec biezpienu, krējumu, cukuru un kanēli. Samaisi un pasniedz.
*kaimiņi reiz esot pacienājuši ar bada pankūkām un tās tiešām bija tikai no miltiem, ūdens un olām. Cietas, negaršīgas, mēs ar meitu pabāzām zem sūniņām un tur arī atstājām
**vīrs ēda tikai ar biezpiena masu, nekā citādi
***var likt vairāk, bet vecmamma pasniedz ar saldu biezpienu vai ievārījumu, tāpēc cukuru dadz neliek
****vīra māte karsēja taukus un lika klāt