Ogļhidrāti (OGĻH) veido 55 – 60% no kopējās dienas uzturvērtības. Tie ir aptuveni 400 – 450 g, tomēr arī šeit var būt atšķirības dzimumos, cilvēka vecumā un ikdienas aktivitātēs.
Maizes vienības (MV) katram cukura diabēta pacientam nosaka ārsts. Parasti diabēta māsiņa apmāca katru pacientu par MV, kā tās aprēķināt un kā pieskaņot insulīnu.
«Ir labi, ja bērnībā tiekam radināti pie regulārām ēdienreizēm – brokastīm, pusdienām, vakariņām, kā arī zinām, ka savs laiks jāvelta otrajām brokastīm un launagam. Mūsdienu straujais dzīves ritms dara savu, jo visu diennakti ir iespējams nobaudīt ēdienu ne tikai kafejnīcās un restorānos, bet arī degvielas uzpildes stacijās. Brīnišķīgi, ja cilvēks var izvēlēties, kad, kur un ko ēst, bet tieši lielais ēdienu klāsts ir iemesls daudzām slimībām un veselības problēmām – sirds asinsvadu saslimšanām, augsta holesterīna līmenim, 2. tipa diabētam, kas jau ir pasaules mēroga epidēmija, aptaukošanās problēmām, kas arī tiek uzskatīta par slimību, locītavu slimībām utml., uzsver L. Sondore.
5 porcijas. Sagatavošanas laiks – 40 min. Vienā porcijā – OBV- 18. T: 19; OGĻH: 4; Kcal – 258 MV- 0
Nepieciešamās sastāvdaļas: