Apkopojot daudzu pētījumu rezultātus amerikāņu zinātnieki izskaitļojuši, ka viena tasīte kafijas (ar vai bez kofeīna) dienā samazina risku saslimt ar diabētu par 7%,» norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Dr.Ilze Konrāde.
Kā šķīstošā, tā arī bezkofeīna
Zinātnieki apgalvo, ka kafijas labvēlīgā ietekme cīņā ar diabētu ir novērota arī bezkofeīna kafijā. Pētījuma autori ir izvirzījuši hipotēzi, kur galveno lomu spēlē nevis kofeīns, bet gan citi kafijas komponenti, kā piemēru minot hlorogēnskābi.
Pētījumā tika analizēts trīs dažādu šķīstošo kafiju - ar un bez kofeīna - saturs. Divas no šķīstošajām kafijām bija ar augstu un viena ar vidēju hlorogēnskābes koncentrāciju. Pētījuma autori noskaidroja, ka neatkarīgi no tā, vai šķīstošā kafija ir ar kofeīnu vai bez tā, visiem 13 vīriešu kārtas pētījuma dalībniekiem tika novērota aknu šūnu jūtības pret insulīnu paaugstināšanās.
Jautājums paliek neatbildēts
Nestlé veiktais pētījums apraksta tikai kafijas iedarbību aknās uz cukura diabēta simptomiem. Īstermiņa fizioloģiskā efekta iedarbība tika novērota veseliem brīvprātīgajiem pētījuma dalībniekiem. Pētījuma autori atzīst, ka ir nepieciešams veikt turpmāku izpēti, lai noskaidrotu plašākas kafijas pozitīvās īpašības to indivīdu starpā, kuri hroniski cieš no insulīna pretestības.