Cukura diabēts ir dzīvesveids. Tieši zināšanas un izpratne par slimību nosaka to, cik kvalitatīvi pacients ar diagnozi sadzīvos. Cukura diabēts, pirmkārt, nozīmē ēšanas paradumu maiņu. Lai sadzīvotu ar slimību, svarīgi ēdienu izvēlēties gudri, kā arī ievērot porciju lielumu. Tas nav vienkārši, jo ikdienā nepieciešama liela paškontrole un režīms, bet tas ir paveicams.
Cukura diabēta pacientam jāēd gudri (7)
Daktere Inese Strautiņa uzsver, ka cukura diabēta pacientam nav būtisku aizliegumu attiecībā uz ēšanu. Būtiskākais ir ievērot un salāgot porciju lielumu. «Ir gadījumi, kad pacientam nosakot diagnozi, viņš baidoties jautā – ko es tagad ēdīšu? Cilvēkam ar cukura diabētu nav jābadojas, tas ir nepareizs priekšstats Nav būtisku ierobežojumu attiecībā uz produktiem, jo svarīgākais ir porciju lielums. Atteikties vajadzētu no cukura un saldinātiem dzērieniem, taču pārējo visu var ēst - ar ierobežojumu,» skaidro daktere.
Sadaļā Ēdienkarte ikdienai sadarbībā ar uztura speciālisti Lieni Sondori divas reizes mēnesī tiks publicētas gardas, no vietējiem produktiem mājās pagatavojamas receptes, iekļaujot brokastis, pusdienas un vakariņas. Domājot par īpašiem notikumiem mūsu dzīvē, ir izveidota arī sadaļa Receptes svētkiem.
Receptes un padomi būs noderīgi arī pacientu līdzcilvēkiem, kuri var būt droši, ka šo var droši pagatavot saviem mīļajiem. Katrā receptē ir aprēķinātas kalorijas, uzturvērtība un maizes vienības, kas ir būtiskas cilvēkiem ar cukura diabētu.
«Cukura diabēta pacientam nepieciešama dzīvesveida un uztura maiņa, jo ar slimību cilvēkam jāsadzīvo visu mūžu. Jāmaina ēšanas paradumi, jāpievēršas fiziskām aktivitātēm, saglabājot pozitīvu domāšanu. Ir jāgrib mainīties. Tie cukura diabēta pacienti, kas to vēlas, tie arī sasniedz labus rezultātus,» uzsver daktere I. Strautiņa.
Kā ikvienam, tā arī cukura diabēta pacientam ir ieteicamas trīs regulāras pamatēdienreizes – brokastis, pusdienas un vakariņas ar sabalansētu un vienmērīgu uzturvielu sadalījumu. Savs laiks jāvelta arī otrajām brokastīm un launagam. Ēdot neregulāri, lielā bada sajūta pirms ēdienreizes izraisa pārēšanos ar sekojošu pārmērīgu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs pēc maltītes un pastiprinātu tauku rezervju veidošanos. Dienā vajadzētu uzņemt aptuveni 1200–2500 kcal, bet jāņem vērā cilvēka vecums, auguma garums un ķermeņa svars, ikdienas fiziskās aktivitātes.