Kā rodas 2. tipa diabēts?
Muskuļiem un tauku šūnām ir nepieciešams insulīns, ar kura palīdzību tie no asinsrites uzņem cukuru. Šūnas cukuru izmanto enerģijas ieguvei un pārvērš to par glikogēnu. Ja cukuru no šūnām pietiekošā daudzumā nevar saņemt un pārstrādāt to par glikogēnu, tad tiek runāts par insulīna rezistenci jeb insulīna nejūtīgumu. Tas visbiežāk ir liekā svara ar izteiktu tauku uzkrājumu uz vēdera rezultāts.
Lai pārvarētu šo insulīna rezistenci, aizkuņģa dziedzerim ir jāsaražo lielāks daudzums hormona – insulīna. Hormonu produkcija organismā ir atkarīga no lietotās pārtikas, vecuma un ģenētiskajiem faktoriem. Jo mēs vairāk ēdam, jo vairāk insulīna organisms saražo, taču kādā brīdī aizkuņģa dziedzeris var atteikties no šīs pārslodzes.
Noteicošie faktori šajos gadījumos ir cilvēka dzīvesveids, piemēram, ēšanas ieradumi un fizisko aktivitāšu režīms.
Vai diagnoze «diabēts» var būt atgriezeniska?
Endokrinoloģe Kristīne Geldnere uzsver, ka diabēts ir hroniska vielmaiņas slimība, tomēr, mainot ikdienas paradumus, ievērojot ārsta rekomendācijas un lietojot antidiabētiskos medikamentus, ir iespējams sasniegt labu cukura līmeni asinīs un tādējādi nepieļaut vai aizkavēt diabēta komplikāciju attīstību, kas būtiski pasliktina dzīves kvalitāti.
2. tipa diabēta gadījumos ļoti liela nozīme ir uzturam un ikdienas ritmam. Endokrinoloģe stāsta, ka praksē ir gadījumi, kad cilvēks, uzzinot par saslimšanas risku un nedaudz paaugstināto cukura saturu asinīs, krasi izmaina savus ikdienas ieradumus, un mēneša laikā rādītāji uzlabojas tā, ka tos var saukt par normāliem. Reizēm atliek tikai lielo treknas gaļas un piena izstrādājumu patēriņu nomainīt pret dārzeņiem un augļiem un uzsākt fiziskas aktivitātes, lai rādītāji īsā laikā uzlabotos. Tomēr ārste iesaka: ja cukura diabēta vēl nav, bet cukura sastāvs asinīs ir bijis paaugstināts kaut vienu reizi, kontroles analīzes būtu jāveic vismaz 2 reizes gadā.