Vecākiem ir labas zināšanas, bet izpaliek darbība
Anita Berķe, AS «Rīgas Dzirnavnieks» pārstāve: «Patīkami apzināties, ka tik daudz māmiņu ikdienā rūpīgi seko līdzi, lai bērni uzturā lietotu graudaugu produktus. Tomēr tā ir tikai puse ģimeņu, kas nozīmē, ka otrai pusei ģimeņu būtu jāpārskata bērnu ēšanas paradumi skolā un mājās un daudz vairāk bērnu maltītēs jāiekļauj graudaugu produkti. Tai pat laikā pilnīgi visiem aptaujas respondentiem ir ļoti labas zināšanas par graudaugu nozīmi bērnu uzturā, piemēram, ka tie satur daudz šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas, kā arī ir viens no vērtīgākajiem ogļhidrātu un līdz ar to enerģijas avotiem. Diemžēl tas nozīmē, ka šobrīd ģimenēs pietrūkst praktiskas darbības un vēlmes mainīt savas ģimenes ēšanas tradīcijas.»
Ilze Straume, Veselības ministrijas, Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja: «Gan bērniem, gan pieaugušajiem vidēji pusi no dienā nepieciešamās enerģijas ir ieteicams uzņemt ar graudaugu produktiem, jo tie ir pilnvērtīgs ogļhidrātu avots. Tāpat graudaugi ir vērtīgs vitamīnu un minerālvielu (galvenokārt kālija, kalcija, fosfora, magnija, B grupas vitamīnu, E vitamīna u.c.) avots, kā arī satur daudz šķiedrvielu. Ģimenēm ar bērniem graudaugus vēlams ikdienas ēdienkartē iekļaut katrā ēdienreizē. Lietojot ikdienas uzturā pilngraudu izstrādājumus, piemēram, griķus, putraimus, pilngraudu maizi vai auzu pārslu biezputru kā daļu no veselīgas ēdienkartes, ir iespējams pasargāt sevi no infekcijas slimībām, alerģijām, onkoloģiskām saslimšanām, kā arī stiprināt imunitāti, rudenim iestājoties.