1. Ik dienas dažādojiet savu uzturu.
Veselīga uztura ieteikumi
2. Samērojiet savu ēdienkarti ar fizisko aktivitāti, lai saglabātu ķermeņa masu ieteiktajās robežās.
3. Izdzeriet katru dienu vismaz divus litrus šķidruma, arī ūdeni un svaigi spiestas sulas.
4. Vairāk ēdiet graudaugu produktus (īpaši pilngraudu maluma) un kartupeļus. Ieteicamais daudzums — 800 g dienā.
5. Vairāk ēdiet dārzeņus, augļus un ogas, īpaši vietējos. Ieteicamais daudzums — vismaz 400 g dienā.
6. Katru dienu lietojiet 500–750 ml piena vai skābpiena dzērienu, ēdiet piena produktus ar pazeminātu tauku saturu.
7. Ēdiet pākšaugus, zivis vai liesu gaļu. Ieteicamais liesas gaļas daudzums nedēļā ir 300–600 g, zivis — vismaz reizi nedēļā.
8. Samaziniet treknas gaļas, margarīna, sviesta patēriņu. Lietojiet nedaudz eļļas.
9. Ierobežojiet uzturā sāli, cukuru un tos saturošus produktus.
10. Pieaugušie, ja lietojat alkoholu, ievērojiet mērenību un kvalitāti, nepārsniedzot 0,5 l alus vai 0,25 l vīna, vai 0,06 l degvīna dienā.