Kur bijušas, kur ne – Lieldienas ir klāt! Ar tradicionālo olu krāsošanu, ripināšanu, olu kaujām, šūpošanos. Droši vien arī daudzi svētku galdā cels olas. Bet šoreiz dažādībai - Lieldienu ēdienu receptes, ko portālam TVNET laipni piedāvāja «Draugiem.lv» daudziem labi pazīstamā gardo recepšu autore Laila. Lai jums garšo un lai skaistas Lieldienas!
Lieldienu gardumi - olu ēdieni (8)
Želejolas
Lai sagatavotu šīs lieliskās Lieldienu oliņas, olu čaumalas jāsakrāj ātrāk.
Ņem olu, uzmanīgi nogriež spico galiņu (saturu izlej bļodā), čaumalu kārtīgi izplaucē, izžāvē un pataupa (iekrāj jau ātrāk, apmēram aprēķinot, cik būs nepieciešamas Lieldienu galdam).
Pildījumam:
* vistas gaļa,
* zaļumi, kādus vien vēlas,
* paprika (zaļā, sarkanā, dzeltenā, oranžā),
* buljons un želatīns (uz 1 l buljona ņem 1 paciņu želatīna).
Sagriež zaļumus un buljonā vārīto vistu sīkos gabaliņos. Uzbriedina želatīnu; kad tas uzbriedis, iejauc karstajā buljonā, lai izšķīst un tad izkāš, lai nav klāt liekie krikumi...
Iepilda olu čaumalās sagriezto vistu ar zaļumiem un papriku un uzlej buljonu ar želatīnu. Kad sastingst (padzisušu ieliek ledusskapī), prātīgi nomizo, un oliņas gatavas!
Pildītas olas
* vārītas olas
* 1 svaigs gurķis
* 2 greipfrūta daivas (rozā izskatīsies dekoratīvāk)
* 100 g mazsālīta jeb auksti kūpināta laša
* 1-2 ēd. karotes majonēzes
* salātu lapas, pētersīļu zaļumi
* citronpipari.
Ņem cieti vārītas olas, pārgriež uz pusēm, izņem dzeltenumu un ar dakšiņu saspaida, klāt piegriež gurķi (sīkos gabaliņos), pievieno sagriezto lasi, majonēzi, citronpiparus un visu sajauc.
Olas baltumu pusītēs liek pildījumu, pa virsu uzliek greipfrūta mīkstumiņus, izliek uz šķīvja un dekorē ar pētersīļu lapām...
Olu pastēte...
Ātri pagatavojama un veselīga brokastu uzkoda...
* 3-4 vārītas olas
* 2 vidēji sīpoli
* 50 g valriekstu
* 2-3 ēd. k. eļļas
* ķiplociņi, zaļumi
* sāls, pipari, muskatrieksti.
Sīpolus sagriež un apcep zeltainus, valriekstus apcep, visas sastāvdaļas kopā ar olām sablendē, pievieno garšvielas un pasniedz ar visādām maizītēm.