Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Jūrmalā un Rīgas apkārtnē novērojama spoža viltus saule - halo

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Svētdienas rīta pusē debesīs virs Rīgas un tās tuvumā redzams spožs halo jeb tautā saukts par viltus saulēm, novēroja aģentūra BNS. Aculiecinieki, sākotnēji zinojot BNS par redzēto, noturēja to par varavīksni.

Halo ir spoži, gaišai varavīksnei līdzīgi gaismas loki ap sauli. Optisko parādību rada gaisā esoši ledus kristāli, kas lauž saules staru gaismu. Parasti halo rodas plānas spalvu mākoņu kārtiņas dēļ. Taču parādību var radīt arī smalks sniedziņš, kāds daudzviet Latvijā krīt svētdien. Arī smalkie sniega kristāli var lauzt saules starus, veidojot halo, un, ja debesis ir skaidras, tad arī iespējams novērot halo. Snigšana un skaidras debesis vienlaikus arī nav novērojami bieži.

Halo novērojams dažas reizes gadā, taču šoreiz tas ir ļoti spožs.

Parasti halo novērojams plašā teritorijā, jo planie spalvu mākoņi, kas izraisa gaismas staru lūšanu, visbiežāk ir plaši, tāpēc novērot halo svētdien varētu būt iespējams arī citviet Latvijā.

Pēc tautas ticējumiem viltus saules vēsta par siltāka laika tuvošanos un to apstiprina arī sinoptiķi - nākamnedēļ laiks Latvijā kļūs siltāks.

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu