Zaķis vai ne zaķis, šis liellopa gaļas kukulītis, kura receptei iedvesma smelta no grāmatas «Mājturība» (precīzs iznākšanas datums nav zināms, bet aptuveni 20. gs. 40. gadi), sanāk fantastisks. Gluži kā ome taisījusi – tas ir sulīgs, maigs, ar savu raksturu un tik ierasto tekstūru.
Viltotais zaķis omes gaumē (4)
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sastāvdaļas:
- 75 g baltmaizes
- 100 ml piena
- 500 g maltas liellopa gaļas
- 50 g svaiga speķa, mazos gabaliņos
- 75 g žāvētas cauraugušas gaļas, mazos gabaliņos
- 80 g sīpola
- 25 g kartupeļu cietes
- 2 lielas ķiploka daivas
- 1 tējk. svaigi maltu melno piparu
- 1,5 tējk. jūras sāls
- 1 tējk. svaigu timiāna lapiņu
- 5 ēd.k. olīveļļas, cepšanai
Pagatavošana:
- Bļodiņā liec baltmaizi, pārlej ar pienu un mērcē 20 minūtes.
- Sakarsē krāsni 200 grādus siltu. Cepešpannā lej 3 ēd.k. eļļas un liec to krāsnī karsēties. Tikmēr gatavo masu.
- Blenderī liec maizi (pienu, kas paliek bļodiņā, nepievieno), pieliec sīpolus un ķiplokus un sablendē. Maizes masai pievieno liellopa gaļu, abus speķus, kartupeļu cieti, sāli, piparus, timiānu un visu samīci, līdz masa vijīga.
- Izņem no krāsns pannu. No sagatavotās gaļas masas uz dēlīša ar aukstā ūdenī saslapinātām rokām izveido garenu kukulīti. Tad to liec pannā uz eļļas, pārlej ar atlikušo eļļu, liec cepeškrāsnī un cep 50 minūtes.
- Izņem ārā un pasniedz sagrieztu gabalos.
Recepte: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns