Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Kāds ir ieteicamais cukura daudzums, ko cilvēks var uzņemt dienā?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Uz šo jautājumu atbildi sniedz Dr.Andis Brēmanis:

Cukurs, tāpat kā visi citi ogļhidrāti, satur enerģiju – 4 kilokalorijas vienā gramā vielas. No ogļhidrātiem iegūtās kalorijas palīdz mums papildināt ikdienas aktivitātēm nepieciešamos enerģijas krājumus. Ja mēs enerģiju ar uzturu uzņemam lielos daudzumos un to neiztērējam ar savām ikdienas aktivitātēm, tad pārpalikums sāk uzkrāties zemādas tauku slānī kā enerģijas rezerve nebaltām dienām. Savukārt pārāk lieli taukaudu uzkrājumi apgrūtina sirdsdarbību, paaugstina asinsspiedienu, veicina cukurslimības attīstību.

Parasti, runājot par produktiem pievienotā cukura daudzumu, tiek minēti 10% no dienā uzņemto kaloriju daudzuma. Piemēram, 2000 kilokaloriju ēdienkartē cukurs varētu dot 200 kilokalorijas, tas būtu ap 50 gramiem. Te gan jāatcerās, ka šajā daudzumā tiek rēķināts gan pašu pieliktais, piemēram, pie tējas vai vārot putru, gan ražotāja iestrādātais cukurs gatavajos pārtikas produktos, piemēram, jogurtos, limonādēs, konditorejas izstrādājumos utt.

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu