Klajā nākusi jauna maizes recepšu grāmata «Cepam maizi», kas būs neatņemams palīgs virtuvē. Piedāvājam trīs interesantas maizes receptes no jaunās grāmatas «Cepam maizi»!
3 interesantas maizes receptes (12)
Grāmatu «Cepam maizi» klajā laidis Jāņa Rozes grāmatu apgāds.
1 kukulītim
- 200 g kviešu miltu + miltu apkaisīšanai
- 250 g rudzu miltu
- 1 paciņa sausā rauga
- 1,5 tējk. sāls
- 2 tējk. ķimeņu
- 1 ēd.k. melases sīrupa
- 300 ml remdena ūdens
- eļļa ieziešanai
- sakulta ola apziešanai
Bļodā iesijā kviešu miltus, pievieno rudzu miltus, iemaisa raugu, sāli un ķimenes. Melasi izšķīdina ūdenī, iemaisa sausajos produktos un samaisa mīkstu mīklu.
Mīklu liek uz miltiem apkaisītas virsmas un mīca 10 minūtes. Liek atpakaļ bļodā, pārklāj ar dvielīti un atstāj uz 5 min. Cepampaplāti ieziež ar eļļu. Mīklu izņem no bļodas un sparīgi mīca 1 minūti. Izveido ovālu klaipiņu 35 cm garumā. Liek uz plāts un ar asu nazi virsiņā iegriež ieslīpas svītras. Pārklāj ar dvielīti un uz 1 stundu novieto siltumā, lai rūgst, līdz apjoms divkāršojas. Tikmēr cepeškrāsni sakarsē līdz 190 grādiem. Plāti liek krāsnī un cep 20 minūtes. Olu sakuļ ar 1 ēdamkaroti auksta ūdens un apziež kukulīti. Samazina krāsns temperatūru līdz 180 grādiem, vēlreiz liek maizi krāsnī un turpina cept 20 - 25 minūtes, līdz garoziņa kļūst stingra.
Čedaras siera un kukurūzas maize
1 kukulītim vajadzēs:
- 100 g kviešu miltu,
- 1 ēd.k. cepamā pulvera,
- šķipsniņu sāls,
- 100 g kukurūzas putraimu,
- 115 g rīvēta Čedaras siera,
- 2 sakultas olas,
- 300 l piena,
- 50 g kausēta sviesta + sviestu ieziešanai.
Cepeškrāsni sakarsē līdz 200. Deviņsimt gramu kukulītim paredzētu cepamveidni ieziež ar sviestu un pamatnē ieklāj sviestpapīru.
Bļodā iesijā miltus kopā ar cepamo pulveri un sāli un iemaisa kukurūzas putraimus un sieru. Vidū izveido iedobīti. Iepilda olas, pienu un sviestu. Pakāpeniski samaisa ar sausajiem produktiem gludā mīklā. Mīklu iepilda veidnē, liek krāsnī un cep 40-50 minūtes, līdz virsa kļūst zeltaini brūna. Atdzesē veidnē 10 minūtes, tad pārliek uz restītēm, lai atdziest pilnībā.
Olīvu maize
2 vidējiem klaipiņiem vajadzēs:
- 900 g kviešu miltu + miltus apkaisīšanai,
- 1 tējk. sāls,
- 1 paciņu sausā rauga,
- 3 tējk. sezama sēkliņu,
- 1/2 tējk. kaltētas raudenes,
- 3 ēd.k. olīveļļas + eļļu apziešanai,
- 600 ml silta ūdens,
- 225 g rupji sakapātu grieķu olīvu bez kauliņiem.
Lielā bļodā iesijā miltus kopā ar sāli, iemaisa raugu, 2 tējk. sezama sēkliņu un raudeni. Pievieno olīveļļu un pakāpeniski iemaisa ūdeni, lai izveidojas stingra mīkla. Mīklu liek uz miltiem apkaisītas virsmas un mīca 10 minūtes, līdz tā kļūst gludena. Liek tīrā bļodā, pārklāj ar dvielīti un uz 1 stundu novieto siltumā, līdz apjoms divkāršojas.
Cepamplāti ieziež ar eļļu. Mīklu vēlreiz liek uz miltiem apkaisītas virsmas, viegli samīca, lai izspiestu gaisu, un tad iemīca olīvas. Mīklu sadala 2 daļās un no katras izveido ieapaļu klaipiņu. Novieto uz plāts, apklāj ar dvielīti un atstāj 30 minūtes. Tikmēr cepeškrāsni sakarsē līdz 220 grādiem. Ar asu nazi klaipa virspusē iegriež rieviņas. Klaipus ieziež ar olīveļļu un apkaisa ar atlikušajām sezama sēkliņām.
Liek krāsnī un cep 10 minūtes, tad samazina karstumu līdz 190 grādiem un turpina cept 25 minūtes, līdz maize kļūst zeltaini brūna.