Agrāk mani nedaudz biedēja bez čaumalas vārīto olu šķidrais viducis. Tagad esmu mainījusi savas domas – tas šajā olu ēdienā ir pats labākais. Tas ir tik spilgti dzeltens, tik dzīvs! Tajā var pamērcēt maizi, un nevajadzēs ne majonēzi, ne kādas citas piedevas. Jā, bez čaumalas vārītas olas var ēst visdažādākajos veidos, bet man šķiet, ka reizēm nevajag neko vairāk kā šo olu, sviestmaizi un pavasara dīgstus. Un brokastis ir izdevušās.
Bez čaumalas vārītas olas (19)
Recepte
- litrs ūdens
- 100 grami etiķa
- olas
- piedevām – maize, sviests, redīsu dīgsti
Tā kā olas gatavojas īsu brīdi, piedevas sagatavo jau iepriekš – apziež maizi ar labu sviestu, sakārto šķīvjus un gaida olas.
Nelielā katliņā uzvāra ūdeni kopā ar etiķi. Sāli nepievieno!
Olu uzmanīgi iesit mazā krūzītē.
No krūzītes olu maigi ieslidina karstajā ūdenī.
Vāra dažas minūtes, līdz olas baltums ir sarecējis, bet dzeltenums vēl mīksts. Nodrošinieties ar kādu rezerves olu – var gadīties, ka ar pirmo reizi neizdodas un ola izdomā izceļoties pa visu katliņu. Tādā gadījumā izķeksējam to ārā un, ja ūdens ir tīrs, mēģinām vēlreiz.
Olas vāra pa vienai.
Ar putukaroti olu izņem no katliņa, uzliek uz papīra dvielīša un noknibna nesmukās maliņas – ja tādas ir. Ja olu ir izdevies izvārīt pavisam skaistu, nekas nav jāgriež nost.
Olu liek uz maizes, kas apziesta ar sviestu, un pārkaisa ar redīsu dīgstiem. Pirms pasniegšanas olu iegriež, lai dzeltenums sāk tecēt ārā. Tadamm! Brokastis gatavas.