Nav nekā vienkāršāka, kā no veikalā pirkta pankūku mīklas maisījuma uzcept sev tīkamākās pankūkas. Nemaz nav tik slikti un noteikti ir glābiņš situācijā, kad liekas, ka tā ātrāk. Tomēr ir reizes, kad pankūkas prasās pagatavot pilnībā pašiem, lai baudītu laisku brīvdienu rītu! Galu galā šajās brīvdienās tiek atzīmēta arī Masļeņica, kad ar pankūku cepšanu pielabinās pavasara saulītei!
TOP 8 pankūku receptes
Plānās pankūkas
Viena no lietām, kas izturējusi laika pārbaudi daudzu gadu garumā – pankūku cepšana svētdienas rītā. Šorīt tapa plānās pankūkas, kuras var pagatavot gan ar dažādiem pildījumiem, gan ēst tāpat – ar ievārījumu. Šoreiz ar aveņu mērci.
Nepieciešams
- 3 olas
- 300 ml piena
- 300 ml ūdens
- 400 g miltu
- 1 ēdamkarote cukura
- ~ pustējkarote sāls
- 1 ēdamkarote kausēta sviesta (vai augu eļļas)
- nedaudz sviesta vai augu eļļas cepšanai
Pagatavošana
Izsijā miltus, piejauc cukuru un sāli. Pamazām lej klāt apmēram pusi piena - ūdens maisījuma un kuļ, lai neveidojas kunkuļi. Tad pa vienai piesit olas, sajauc un lej klāt atlikušo piena - ūdens maisījumu. Beigās pievieno sviestu un atstāj mīklu uzbriest uz pusstundu.
Pannu ar sviestu vai eļļu uzkarsē, ar kausiņu lej mīklu pannā un cep uz vidējas uguns no abām pusēm zeltaini brūnas.
Ja pankūkas paredzēts pildīt, tad tāpat lej mīklu pannā un cep, līdz apakšējā puse sāk brūnēt, bet augšējā ir sausa, tad apgriež un cep tikai kādu mirkli, lai tā tikai nedaudz aprauj. Pankūkas liek lēzenā šķīvī ar apcepto pusi uz augšu, vienā pusē uzliek pildījumu un satin pankūku.
No minētā daudzuma iznāk ~15 pankūkas atkarībā no pannas lieluma.
Plānās biezpiena pankūkas
Vislabāk cept lielās pankūkas, bet savu garšu tās nezaudēs, ja ceps maziņās.
Nepieciešams
- 400 g biezpiena
- 500 ml piena
- 4 olas
- 12 ēdamkarotes ar kaudzi miltu
- 2 ēdamkarotes cukura
- pustējkarote sāls
- 3 ēdamkarotes kausēta sviesta
Pagatavošana
Šīm pankūkām vajadzīgs mīksts biezpiens, vislabāk derēs tāds, kas fasēts paciņās. Biezpiena vietā var ņemt arī rikotu.
Traukā ieliek biezpienu, iesit olas un pievieno pienu, sāli, cukuru. Ar mikseri visu sajauc, iesijā miltus un vēlreiz sajauc. Beigās pievieno kausētu sviestu.
Pankūkas cep sakarsētā pannā no abām pusēm zeltaini brūnas.
Biezās kefīra pankūkas
Ja vēlies pufīgas, biezas pankūkas, bet nav tik daudz laika, lai ceptu rauga pankūkas, tad šīs būs īsti laikā.
Nepieciešams
- 1/2 litrs kefīra
- 1 ola
- 2 ēdamkarotes cukura
- pustējkarote sāls
- 350 g miltu
- pustējkarote sodas
- augu eļļa cepšanai
Pagatavošana
Bļodā ielej kefīru, pievieno olu, cukuru, sāli un visu sajauc. Iesijā uzreiz visus miltus, pieber sodu un ātri sajauc mīklu. Nesatraucies, ja izskatās, ka mīkla par biezu, - tam tā jābūt un jaukt to vairāk nevajag. Atstāj mīklu uz 10-15 minūtēm, lai kefīrs ar sodu savstarpēji reaģētu. Cepšanai vajadzīga kārtīga smagā panna ar biezu dibenu, plānās pannas ar pretpiedeguma pārklājumu šoreiz nederēs. Pannā ielej eļļu - tik daudz, lai pannas apakša būtu visa nosegta, uzkarsē, tad ar karoti ņem mīklu, liek pannā ne pārāk tuvu vienu otrai un cep no abām pusēm zeltaini brūnas pankūkas.
Biezās ābolu pankūkas
Recepte ņemta no 1934.gadā izdotās M.Feldmanes grāmatas «Jaunā virtuve». Pamatā pieturējos pie oriģinālreceptes, tomēr darba gaitā izdarīju dažas korekcijas, kuras atzīmēju tālāk.
Sastāvdaļas 4-5 porcijām
- 2 glāzes piena
- 2 olas
- 1 glāze skābā krējuma
- 2 ēdamkarotes cukura
- 400 g miltu
- sāls – šķipsniņa
- 5-10 āboli (atkarībā no lieluma)
Pagatavošana
Atdala olas dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus saputo ar cukuru, pielej krējumu, iesijā miltus, samaisa, pamazām pielej pienu, smalki sagrieztus ābolus, saputotus olu baltumus, visu viegli izmaisa, cep karstā sviestā gaiši brūnas, pārkaisa ar cukuru.
Manas piezīmes
Miltu daudzums ir pārāk liels, visus nebija iespējams iesijāt, tāpēc miksēju – iesijāju miltus, pielēju pienu, atkal miltus un pienu, tā arī vieglāk bija sajaukt mīklu un just konsistenci. Ābolu negriezu, bet sarīvēju uz rupjās rīves. Pankūkas necepu sviestā, bet augu eļļā un beigās pārkaisīju ar pūdercukuru. Un vēl viena lieta – tas gan nebija pašā receptē, bet ieteikumos pankūku cepšanā – necepu tūlīt, bet ~ pusstundu atstāju «nostāvēties» un olu baltumus pieliku klāt tikai pirms pašas cepšanas. Pankūkas izdevās lieliskas – pufīgas un mīkstas.
Burkānu pankūkas
Burkānu pankūkas man palikušas atmiņā no bērnudārza laikiem - kā kaut kas salds, skaisti dzeltenīgi oranžs, ar jūtamiem burkānu gabaliņiem. Daži gan par tādām rauca degunu, laikam tāpēc tās tik bieži vis necepa. Bet man garšoja un garšo joprojām.
Pankūkām nepieciešams
- 1 liels burkāns,
- ~ 200 g
- 2 olas
- 1-2 ēdamkarotes cukura ?(atkarībā no tā, cik salds burkāns)
- šķipsniņa sāls
- pusglāze piena
- 4-6 ēdamkarotes miltu
Pagatavošana
Burkānu sarīvē uz smalkās rīves. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumiem pieber cukuru un kārtīgi saputo. Olu masai piejauc burkānus, pielej pienu un samaisa. Pēc tam iesijā miltus un atstāj mīklu nostāvēties kādas 10-15 minūtes. Pa to laiku saputo olu baltumus kopā ar šķipsniņu sāls, līdz veidojas stingras putas. Olu baltumus uzmanīgi iecilā mīklā. Pannā uzkarsētā eļļā no abām pusēm cep zeltaini brūnas mazas pankūciņas.Tagad man vislabāk garšo tikko no pannas ar skābu krējumu, bet mazai esot - vēl siltas pankūciņas pārkaisītas ar cukuru.
Ķirbju pankūkas
Ārkārtīgi mīkstas pankūkas ar maigu, neuzbāzīgu garšu. Un vēl - krāsa, krāsa! Tik maigi dzeltenas, ka nenopriecāties. Būtu ķirbis no oranžajiem, būtu košāka krāsu spēle.
Pagatavošana
500 g ķirbja biezeņa* sajauc ar 2 olām, cukuru, šķipsniņu sāls, pielej ~80-100 ml piena un iesijā tik miltu, lai mīkla būtu bieza krējuma konsistencē. Cep sakarsētā eļļā no abām pusēm zeltaini brūnas pankūkas. Vislabāk garšo vēl karstas ar skābu krējumu.
* Ir divi varianti, kā iegūt ķirbja biezeni. Pirmais - ķirbi sagriež palielos gabalos, izņem sēklas un ar visu mizu cep cepeškrāsnī 180 oC, līdz tas gatavs - ~20-30 minūtes, pēc tam atdzesē un ar karoti izkasa mīkstumu. Lai iegūtu viendabīgu masu, mīkstumu var vēl sablendēt. Otrs variants - ķirbi tāpat sagriež gabalos, nogriež arī mizu un nelielā ūdens daudzumā vāra gatavu. Ūdeni iespēju robežās nolej un masu sablendē. Esmu gatavojusi biezeni abos veidos, un nav tā, ka vienam vai otram dotu priekšroku. Abi pagatavošanas veidi ir pietiekami vienkārši un biezenis vienlīdz garšīgs. Ja uzreiz nav iespējams izlietot visu biezeni, pāris dienas tas var stāvēt slēgtā traukā ledusskapī. Bet ja tas neder - ķirbja biezeni var sasaldēt. Es tam izmantoju tukšas mascarpone siera kārbiņas (?noteikti der arī citas) - tad skaidri zinu, ka mazajā ir 250 g biezeņa, bet lielajā - 500 g. Ļoti ērti.
Plānās rudzu pankūkas ar ikriem
Nepieciešams:
Kviešu milti – 150 g
Rudzu milti – 150 g
Ūdens (daļu var aizstāt ar pienu) – 350 ml
Olas – 2 gab.
Sāls, cukurs pēc garšās
Eļļa cepšanai
Ikri un krējums pēc vēlēšanās
Pagatavošana
Bļodā iesit olas un sakuļ ar pāris ēdamkarotēm ūdens vai piena, pamazām pievieno miltus un atlikušo ūdeni vai pienu. Lai milti nesaiet kunkuļos jau sākumā var piemest šķipsniņu rupjās sāls. Ja nepieciešams, var pieliet vēl ūdeni.
Mīklai jāsanak tik šķidrai, lai tā vienmērīgi izplūstu pa sakarsētu pannu ar nedaudz eļļas.
Pankūkas cep zeltaini brūnas, pasniedz ar sarkanajiem ikriem un krējumu.
Iegaumē!
Ja pannu ietaukosi un pamatīgi sakarsēsi, arī pirmā pankūka izdosies.
Kukurūzas pankūkas
Mīklai:
Kukurūzas milti – 300 g
Olas – 3 gab.
Cukurs – 1 ēdamk.
Sāls – 1/2 tējk.
Ūdens vai piens – 250–300 ml
Eļļa cepšanai
Mērcei:
Jāņogas – 400 g
Piparmētru lapas – 1 sauja
Brūnais cukurs – 3–4 ēdamk. (pēc garšas)
Olas samaisa ar cukuru, sāli un pievieno 1/3 daļu šķidruma. Maisa kopā ar miltiem, lai izveidojas bieza mīkla, tā būs iespējams izvairīties no kunkuļiem mīklā.
Lej klāt vēl šķidrumu, līdz iegūst sev tīkamo pankūku mīklas biezumu. Uz ietaukotas pannas cep pankūkas.
Mērces pagatavošanai noskalo jāņogas un attīra no ķekariem. Liek krūzē, pievieno cukuru un piparmētras. Samaļ biezā, svaigā mērcē.
Ieteikums!
Šīs ir bezglutēna pankūkas, tādas pašas var gatavot no rīsu miltiem vai speciāliem bezglutēna miltiem. Pamēģini pagatavot arī griķu pankūkas, tikai griķi kafijas dzirnaviņās būs jāsamaļ miltos.