Svētdiena ir kā radīta, lai izceptu maizi!
3 interesantas maizes receptes
Kaperu maize
Sastāvdaļas
- 240 g augstākā labuma kviešu miltu
- 3 g sausā rauga
- 30 ml eļļas
- 80 ml ūdens
- 10 g kaperu
- 4 g sāls
- 15 g cukura
- 10 g mannas
Rezultāts
- 15-18 maizītes
Šī maizīte ar kaperiem ir kā radīta, lai to pasniegtu kopā ar vidēji ceptu liellopa gaļu un karamelizētiem sarkanajiem sīpoliem. Pagatavojama mazāk nekā 2 stundu laikā, kas svaigi ceptai maizītei ir diezgan maz.
Pagatavošana
- Izsijā miltus un sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas, izņemot raugu.
- Citā traukā ielej siltu ūdeni, kura temperatūra ir apmēram 38–40 °C, un pievieno sauso raugu. Kārtīgi samaisi. Pievieno eļļu, visu šķidrumu ielej pie sausajām izejvielām un mīci 10–15 minūtes.
- Mīcot pievieno kapātus kaperus.
- Atļauj mīklai atpūsties siltā vietā istabas temperatūrā apmēram 1 h.
- Uzkarsē krāsni 180 °C karstu.
- Kad mīkla atpūtusies un uzrūgusi, to apmaisi tā, lai veidotu vienu veselu, konstantu masu. Uz galda izsijā mannu un uzliec mīklu.
- Ar pirkstiem izveido četrstūra formu un sagriez ēšanai paredzētos četrstūra gabaliņos, apmēram pa 60 g vienai maizītei.
- Liec uz pannas un ļauj maizītēm uzrūgt vēlreiz istabas t° apmēram 20 minūtes*, apsmidzinot tās ar siltu ūdeni.
- Kad mīkla pacēlusies, liec to krāsnī uz 10–15 minūtēm – atkarībā no krāsns cepšanas jaudas. Ņem ārā un pasniedz.
Recepte - Rihards Frīdenbergs-Kalniņš
Papildinājumi:
* Ja nav laika raudzēt otru reizi, tad pēc maizīšu sadalīšanas liec tās uzreiz krāsnī.
Mājas kliju maize
Sastāvdaļas
- 220 g pilngraudu kviešu miltu
- 200 g augstākā labuma kviešu miltu
- 50 g kliju
- 300 ml silta ūdens, apm. 40 grādi
- 25 g svaiga rauga
- 25 g baltā cukura
- 1 tējk. smalkā sāls
Rezultāts
- 2 vidēja izmēra maizītes
Nav nekā patīkamāka, kā apēst mājās gatavotu kliju maizi – samērā veselīga un tajā pašā laikā garda. Nebaidies no raudzēšanas, jo tas jau neliek tev visu laiku sēdēt blakus bļodai; tikmēr vari darīt ko citu.
Pagatavošana
- Bļodā sajauc abu veidu miltus, klijas, sāli un cukuru. Atsevišķā bļodiņā liec raugu, pielej 50 ml ūdens, samaisi, līdz raugs izšķīdis ūdenī.
- Miltiem pievieno raugu, pārpalikušo ūdeni un samīci mīklu.
- Mīci 7 minūtes. Ja liekas, ka mīkla ir par ķepīgu, pievieno vēl nedaudz miltu. Izveido no mīklas bumbu, liec atpakaļ bļodā, viegli pārkaisi ar miltiem, uzliec dvieli un raudzē siltā istabas temperatūrā 1 stundu, līdz mīkla dubultojusies.
- Pēc stundas mīklu izņem no bļodas, vēlreiz pamīci 1 minūti, liec atpakaļ bļodā un raudzē vēl stundu.
- Vēl pēc stundas mīklu vēlreiz viegli izmīci, izveido garenas formas maizīti, uzliec maizīti uz pannas, kurai uzber miltus. Pārklāj mīklu ar dvieli un paraudzē vēl 20 minūtes.
- Tikmēr sakarsē krāsni 210 grādus karstu. Kad maizīte uzrūgusi, liec krāsnī un cep apmēram 15–20 minūtes.
- Ņem ārā, atdzesē uz pannas.
Recepte - Signe Meirāne
Svaigu kartupeļu maize
Sastāvdaļas
- 200 g nomizotu kartupeļu
- 2 ēdk. oregano
- ¼ tējk. sāls
- 1 ķiploka daiva
- 200 g miltu
- 25 g miežu miltu
- šķipsna Kajennas piparu
- 60 ml piena
- 2 vidējas olas
- 1 šalotes sīpols
- 1 ēd.k. stipru sinepju
- 100 g brinzas
Šī būs ļoti blīva, spēcīga un sulīga maize. Pasniedz kopā ar sviestu vai brinzas sieru, kas sakults ar skābu krējumu, tādējādi veidojot ziežamu masu.
Pagatavošana
- Uzkarsē krāsni 190 grādus karstu.
- Sarīvē uz rupjās rīves kartupeļus un nomazgā zem tekoša ūdens (lai nekļūst tumši).
- Bļodā liec miltus, sāli, sakapātu oregano, Kajennas piparu un samaisi. Piejauc kartupeļus, sīpolus un ķiploku un ar rokām samaisi.
- Atsevišķā traukā sajauc olas, pienu un sinepes un pielej sausajām sastāvdaļām. Pieliec kubiņos sagrieztu brinzu un visu mīklu samaisi.
- Mīklu liec uz plāts, kas noklāta ar cepamo papīru, izveido gana plakanu (10 cm biezumā) maizi un liec cepties.
- Cep 45–50 minūtes
Recepte - Signe Meirāne