Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

3 interesantas maizes receptes

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Armands Meirāns / www.cetrassezonas.lv

Svētdiena ir kā radīta, lai izceptu maizi!

 
Foto: Četras sezonas

Kaperu maize

Sastāvdaļas

  • 240 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 3 g sausā rauga
  • 30 ml eļļas
  • 80 ml ūdens
  • 10 g kaperu
  • 4 g sāls
  • 15 g cukura
  • 10 g mannas

Rezultāts

  • 15-18 maizītes

Šī maizīte ar kaperiem ir kā radīta, lai to pasniegtu kopā ar vidēji ceptu liellopa gaļu un karamelizētiem sarkanajiem sīpoliem. Pagatavojama mazāk nekā 2 stundu laikā, kas svaigi ceptai maizītei ir diezgan maz.

Pagatavošana

  1. Izsijā miltus un sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas, izņemot raugu.
  2. Citā traukā ielej siltu ūdeni, kura temperatūra ir apmēram 38–40 °C, un pievieno sauso raugu. Kārtīgi samaisi. Pievieno eļļu, visu šķidrumu ielej pie sausajām izejvielām un mīci 10–15 minūtes.
  3. Mīcot pievieno kapātus kaperus.
  4. Atļauj mīklai atpūsties siltā vietā istabas temperatūrā apmēram 1 h.
  5. Uzkarsē krāsni 180 °C karstu.
  6. Kad mīkla atpūtusies un uzrūgusi, to apmaisi tā, lai veidotu vienu veselu, konstantu masu. Uz galda izsijā mannu un uzliec mīklu.
  7. Ar pirkstiem izveido četrstūra formu un sagriez ēšanai paredzētos četrstūra gabaliņos, apmēram pa 60 g vienai maizītei.
  8. Liec uz pannas un ļauj maizītēm uzrūgt vēlreiz istabas t° apmēram 20 minūtes*, apsmidzinot tās ar siltu ūdeni.
  9. Kad mīkla pacēlusies, liec to krāsnī uz 10–15 minūtēm – atkarībā no krāsns cepšanas jaudas. Ņem ārā un pasniedz.

Recepte - Rihards Frīdenbergs-Kalniņš
Papildinājumi:
* Ja nav laika raudzēt otru reizi, tad pēc maizīšu sadalīšanas liec tās uzreiz krāsnī.

 
Foto: www.cetrassezonas.lv

Mājas kliju maize

Sastāvdaļas

  • 220 g pilngraudu kviešu miltu
  • 200 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 50 g kliju
  • 300 ml silta ūdens, apm. 40 grādi
  • 25 g svaiga rauga
  • 25 g baltā cukura
  • 1 tējk. smalkā sāls

Rezultāts

  • 2 vidēja izmēra maizītes

Nav nekā patīkamāka, kā apēst mājās gatavotu kliju maizi – samērā veselīga un tajā pašā laikā garda. Nebaidies no raudzēšanas, jo tas jau neliek tev visu laiku sēdēt blakus bļodai; tikmēr vari darīt ko citu.

Pagatavošana

  1. Bļodā sajauc abu veidu miltus, klijas, sāli un cukuru. Atsevišķā bļodiņā liec raugu, pielej 50 ml ūdens, samaisi, līdz raugs izšķīdis ūdenī.
  2. Miltiem pievieno raugu, pārpalikušo ūdeni un samīci mīklu.
  3. Mīci 7 minūtes. Ja liekas, ka mīkla ir par ķepīgu, pievieno vēl nedaudz miltu. Izveido no mīklas bumbu, liec atpakaļ bļodā, viegli pārkaisi ar miltiem, uzliec dvieli un raudzē siltā istabas temperatūrā 1 stundu, līdz mīkla dubultojusies.
  4. Pēc stundas mīklu izņem no bļodas, vēlreiz pamīci 1 minūti, liec atpakaļ bļodā un raudzē vēl stundu.
  5. Vēl pēc stundas mīklu vēlreiz viegli izmīci, izveido garenas formas maizīti, uzliec maizīti uz pannas, kurai uzber miltus. Pārklāj mīklu ar dvieli un paraudzē vēl 20 minūtes.
  6. Tikmēr sakarsē krāsni 210 grādus karstu. Kad maizīte uzrūgusi, liec krāsnī un cep apmēram 15–20 minūtes.
  7. Ņem ārā, atdzesē uz pannas.

Recepte - Signe Meirāne

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Svaigu kartupeļu maize

Sastāvdaļas

  • 200 g nomizotu kartupeļu
  • 2 ēdk. oregano
  • ¼ tējk. sāls
  • 1 ķiploka daiva
  • 200 g miltu
  • 25 g miežu miltu
  • šķipsna Kajennas piparu
  • 60 ml piena
  • 2 vidējas olas
  • 1 šalotes sīpols
  • 1 ēd.k. stipru sinepju
  • 100 g brinzas

Šī būs ļoti blīva, spēcīga un sulīga maize. Pasniedz kopā ar sviestu vai brinzas sieru, kas sakults ar skābu krējumu, tādējādi veidojot ziežamu masu.

Pagatavošana

  1. Uzkarsē krāsni 190 grādus karstu.
  2. Sarīvē uz rupjās rīves kartupeļus un nomazgā zem tekoša ūdens (lai nekļūst tumši).
  3. Bļodā liec miltus, sāli, sakapātu oregano, Kajennas piparu un samaisi. Piejauc kartupeļus, sīpolus un ķiploku un ar rokām samaisi.
  4. Atsevišķā traukā sajauc olas, pienu un sinepes un pielej sausajām sastāvdaļām. Pieliec kubiņos sagrieztu brinzu un visu mīklu samaisi.
  5. Mīklu liec uz plāts, kas noklāta ar cepamo papīru, izveido gana plakanu (10 cm biezumā) maizi un liec cepties.
  6. Cep 45–50 minūtes

Recepte - Signe Meirāne

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu