Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Lapu kāposts ierasto salātlapu vietā (4)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Lapu kāpostiem (angliski - kale, ar šo nosaukumu atrodami arī Latvijas veikalos) ir vairākas šķirnes, taču Latvijā visbiežāk nopērkami lillā un tumši zaļi kāposti ar krokotām lapām. Tie ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, tāpēc, iekļaujot ikdienas uzturā lapu kāpostu, stiprināsiet kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu. Turklāt šajos kāpostos ir maz kaloriju un daudz šķiedrvielu.

Visātrākais un veselīgākais veids, kā maltītē iekļaut lapu kāpostu, ir pagatavot to svaigos salātos, taču jāatceras, ka lapu kāpostam ir izmantojamas tikai lapas. Šis kāposts lieliski garšos kopā ar tomātiem, lociņiem, ķiplokiem, riekstiem, baziliku, seleriju, pētersīļiem, svaigo sieru, kā arī svaigi spiestās sulās. Lai rosinātu idejas, kā dažādot ikdienas maltītes, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā trīs ātri un viegli pagatavojamu kale kāpostu ēdienu receptes.


KALE KĀPOSTA PESTO

Pagatavošanas laiks 5 minūtes
Porcijas 4 cilvēkiem

Nepieciešams

  • Kale kāposts – 100 g
  • Olīveļļa – 70 ml
  • Laims – 1 gab.
  • Cietais siers – 1 ēdamk.
  • Ķiploks – 1 daiviņa
  • Indijas rieksti – 2 ēdamk.
  • Medus – ½ tējk.
  • Sāls, pipari – pēc garšas

Pagatavošana

Sarīvē sieru, apgrauzdē Indijas riekstus.
Visas sastāvdaļas liec blendera krūzē un samal.
Ja vēlies, lai pesto būtu biezāks, eļļu pievieno pēc iespējas mazāk.
Pēc nepieciešamības garšai pievieno laima sulu, ja vēlies, lai pesto būtu asāks, pievieno čili piparu.

Pesto var glabāt ledusskapī noslēgtā traukā 3 līdz 5 dienas. Pamēģini pesto pievienot krējumam, jogurtam, zupām un citiem ēdieniem.

KALE KĀPOSTA CĒZARS AR LASI

Pagatavošanas laiks 15 minūtes
Porcijas 4 cilvēkiem

Nepieciešams

  • Kale kāposts – 1 pac. (200 g)
  • Ķiršu tomāti – 250 g
  • Laša fileja – 250 g
  • Sviests – 1 ēdamk.
  • Rīvēts cietais siers – 50 g

Cēzara mērcei

  • Olas dzeltenumi – 2 gab.
  • Eļļa – 200 ml
  • Dižonas pilngraudu sinepes – 1 tējk.
  • Ķiploks – 1 daiva
  • Citrona sula – 1 ēdamk.
  • Anšovi – 1 gab.
  • Rīvēts cietais siers – 2 ēdamk.
  • Sāls, pipari – pēc garšas

Pagatavošana

Gatavo Cēzara mērci – ar putojamo slotiņu samaisi olu dzeltenumus un lēnām lej klāt eļļu, maisi, kamēr masa kļūst bieza.
Mērcei pievieno sakapātus anšovus, ķiploku, sāli, piparus, citrona sulu, sinepes un sieru. Ja mērce ir pārāk bieza, nedaudz pievieno ūdeni.
Gabaliņos sagriez laša fileju un apbrūnini sviestā, pievieno sāli un piparus.
Mērci sajauc ar sagrieztu kale kāpostu un kārto uz šķīvjiem, pievieno lasi, uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātiņus un pa virsu pārkaisi rīvētu sieru.

Laša vietā pievieno garneles, vistas fileju, bekonu vai vienkārši vārītas olas ar grauzdiņiem.

KALE KĀPOSTA ENERĢIJAS ZIBSNIS

Pagatavošana laiks 5 minūtes
Porcijas 2 cilvēkiem

Nepieciešams

  • Ananass – 1/2 gab.
  • Garais gurķis – 1/2 gab.
  • Kale kāposts – 1/2 gab.
  • Ābols – 1 gab.
  • Citrons – 1 gab.

Pagatavošana

Noskalo augļus un dārzeņus, nomizo ananasu un citronu.
Pirmo izspied kāposta sulu, tad pārējās.
Visu samaisi un dzer ar baudu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu