Ar kādām aromāta īpašībām iezīmējas dažādos pasaules reģionos nobriedināta kafija? Kā var atpazīt Gvatemalā audzētu kafiju, un ar ko tā atšķiras no nobriedinātas Kenijā? Lai gan universālu noteikumu vai rekomendāciju kopumā nav, tomēr dažādās valstīs vai reģionos nobriedināta kafija iezīmējas ar īpašām, izkoptai gaumei atpazīstamām atšķirībām un aromāta īpašībām.
Lasi etiķetes! Kā pazīt kafiju no visas pasaules
Ražīgās ekosistēmas un klimata dēļ Gvatemalā nogatavinātā kafija iezīmēsies ar līdzīgu aromātu, kāds tas ir kafijai no Hondurasas plantācijām. Šajās valstīs gatavoto kafiju līdzību nosaka to apstrāde. Abu valstu kafijas audzētāji kafijas pupiņas apstrādā ar tām pašām metodēm (mitrā apstrādes metode). Indonēzijā un Kenijā nobriedināta kafija iezīmēsies ar pilnīgi atšķirīgu aromātu un īpašībām.
Pamata kafijas apstrādes veidi: dabiskais un mitrais. Izmantojot dabisko apstrādes metodi, kafijas pupiņas oga tiek žāvēta, tad izņem pupiņu. Apstrādājot kafiju ar mitro metodi, 12 stundu laikā no novākšanas kafijas oga tiek izlobīta, un kafijas pupiņas iemērcamas ūdens rezervuārā. Katra metode ir unikāla un piešķir kafijai īpašu garšu. Dabiski apstrādātas pupiņas iezīmējas ar stipru augļu un maigu vīna aromātu. Ar mitro metodi apstrādātajām pupiņām ir maigs ziedu aromāts vai neuzkrītoša tējas pēcgarša.
Salīdzināsim dažādos pasaules reģionos augušas kafijas aromātu un garšu īpašības, tomēr vērts piebilst, ka šīs tendences novērojamas tikai līdz kafijas apstrādei un grauzdēšanai. Vairākums eksistējošu kafijas apstrādes veidu veido tās gala garšu un aromātu, atbilstošu katram reģionam.
Tāpēc, pērkot kafiju, lasi etiķeti, no kādas valsts ir šī kafija, zināsi, kādas garšas īpašības var sagaidīt.
Centrālamerika
Centrālamerika (izņemot Brazīliju) pasaules tirgū iezīmējas kā nopietns piegādātājs. Centrālamerikas valstis ieņem lielu pasaules tirgus daļu un dominē Amerikā.
Visās Centrālamerikas valstīs dominē līdzīgs klimats un augstums virs jūras līmeņa, plantācijās aug radniecīgu šķirņu kafija, bet kafijas audzētāji izmanto līdzīgas apstrādes tehnoloģijas. Kopīga iezīme šajā reģionā gatavinātajai kafijai - maigs augļu skābums. Kafijā, kas nākusi no Gvatemalas, sajutīsiet maigu ābolu skābumu, bet no Meksikas - ķiršu garšu. Centrālamerikas valstīs ražotā kafija iezīmējas ar brūnā cukura salduma iezīmēm, kas pāriet maigā šokolādes vai kārtainās mīklas sviesta aromātā. Augļu aromāts pārklājas ar maigu kakao un garšvielu aromātu, kurā dominē maigs skābums. Šī reģiona kafija ir ar vissabalansētāko aromātu.
Dienvidamerika
Kolumbijas plantācijās augošā kafija iekļūst lielāko kafijas ražotāju valstu pasaules Top 3. Klasiskā kolumbiešu kafija, kopā ar augstākās klases kafiju no Peru, iezīmējas ar skābenu saldumu un stipru karameļu saldumu, kā arī jūtama zemesriekstu garša. Tieši šie kafijas aromāti kafijas kartē norāda uz Dienvidameriku.
Brazīlija
Brazīlijā augošā kafija izceļas no citām Dienvidamerikas valstīm. Pirmkārt, šī valsts ir ievērojams piegādātājs pasaules tirgū, un tās produkcija plaši izplatījusies visā pasaulē. Kafijas pupiņas, kas nāk no Brazīlijas, īpaši tās, kas marķētas ar «Brazil natural» zīmi, iezīmējas ar zemesriekstu garšu un piesātinātu aromātu. Šī iemesla dēļ tās visbiežāk izmantojamas espresso gatavošanā. Šokolāde un maigā garšvielu pēcgarša ir galvenie brazīļu kafijas karognesēji. Šajā reģionā nogatavinātā kafija iezīmējas ar ilgi jūtamu aromātu.
Etiopija
Etiopiju vērts izdalīt kā atsevišķu sava reģiona kafijas eksportētāju kategoriju. Pirmais arguments, kas Etiopiju padara īpašu - dabas dažādība. Šajā valstī aug tūkstošiem dažādu kafijas krūmu šķirņu, daudzas no tām ir savvaļas un nav piešķiramas nevienai no citām šķirnēm. Šī iemesla dēļ paveras plašas iespējas dažādu aromātu kafijas ražošanai, ko Etiopija lieliski izmanto.
Kenija
Kenijā audzējamie kafijas krūmi ir īpaši ar savām nobriedušajām, lielajām, sulīgajās kafijas ogām. Visbiežāk to nosaka klimats un tas, ka kafijas krūmus lutina saule. Šie faktori nodrošina augslējās patīkamu, pikantu salduma sajūtu. Kafijā jūtama tomātu garša ar nelielu skābumu, kā arī upeņu asums. Augstas kvalitātes Etiopijā audzējamā kafija irpiesātināta tropisku aromātu.
Indonēzija
Indonēzija iezīmējas ar šķirņu daudzveidību. Šeit nogatavinātās kafijas aromāts atgādina par klimatu un apstrādes tehnoloģiju specifiku. Kafija no Sumatras reģiona asociējama ar stipru grauzdējumu. Citas Indonēzijas kafijas iezīmējas ar stipru sēņu un zāļu aromātiem un noturīgu nesaldināta kakao pēcgaršu. Sumatrā nogatavināto kafiju iedala divās nometnēs: vieni to klasificē kā iecienītāko kafiju, citi to nevar paciest, tāpēc vienaldzīgo nav.
Materiāls sagatavots sadarbībā ar «Kafijas draugs» vadītāju Andri Leiti.