![Raksta foto](http://f7.pmo.ee/iKimkS3C8N7GjjF5Zo3IsiyEVpQ=/1442x0/filters:format(webp)/nginx/o/2018/07/15/9653256t1hd6b4.jpg)
Klāt zvejnieku jeb Jūras svētki, un laiks galdā likt kaut ko no zivju recepšu krājuma!
Klāt zvejnieku jeb Jūras svētki, un laiks galdā likt kaut ko no zivju recepšu krājuma!
Nepieciešams
1 kg zivju
1 burkāns
1 pētersīļa sakne
1 selerijas sakne
1 sīpols
2 lauru lapas
5 pipargraudi
2 tējkarotes želatīna
1 citrons
sāls un cukurs pēc garšas
Pagatavošana
Sagatavotas zivis sagriež porciju gabalos, izvāra nelielā daudzumā ūdens, kam pieliktas garšsaknes, sāls un garšvielas. Gatavās zivis saliek traukā un atstāj aukstumā. Novārījumu izkāš, pielej citrona sulu, pieber cukuru un sāli, uzliek uz uguns un pievieno izmērcētu želatīnu. Maisot uzvāra un pēc tam atdzesē līdz istabas temperatūrai. Zivis rotā ar citronu ripiņām un seleriju zariņiem, tad divos paņēmienos pārlej ar novārījumu. Sarecējušai želejai jābūt ar patīkamu skābensaldu garšu un citrona smaržu. Ja burkānus novārījumā ieliek mazliet apceptus, buljons iegūs pievilcīgu dzintara krāsu.
No grāmatas «Zivju ēdieni»
Notīrītu lasi, zandartu vai līdaku sagriež gabaliņos un izloba asakas. Tad izsmērē formu (te vislabāk noder porcelāna forma) ar sviestu, izkaisa ar rīvmaizi un saliek pašā dibenā pa piciņai sviesta, skābu krējumu, uzliek virsū jēlās zivju šķēlītes, uzkaisa sāli un sauju sarīvēta siera ar drusku sagrūstiem pipariem, tad atkal sviestu, skābu krējumu, zivis utt., līdz kamēr forma pilna. Tad uzlej virsū vienu tasi buljona, izrullē sviesta mīklu, uzklāj uz pastētes un cep mēreni karstā krāsnī, kamēr zivis mīkstas un pastēte pieņēmusi gaiši brūnu krāsu. Ļoti garšīga ir šī pastēte, ja starp zivīm liek notīrītus, novārītus kastaņus un vēža ļipas.
«Minjonas pavārniecības māksla»
Mērcei
Skābo krējumu sajauc ar sinepēm. Pievieno uz pusēm pārgrieztus kartupeļus. Pievieno zaļās pākšu pupiņas, olas, kūpinātu skumbriju, pārklāj ar lociņiem, apslaka ar eļļu.
Aromātisks pīrāgs, kas sasildīs un sniegs sātu.
4-6 personām
Gatavošanas laiks 1 stunda
1. Lej katliņā 600 ml piena. Liek klāt nomizotu veselu sīpolu, lauru lapu un uzvāra.
2. Zivīm izņem asakas, ja tādas ir, un liek karstajā pienā. Uguni nogriež, bet katliņu ar pienu un zivīm atstāj uz karstās plīts vēl 10 minūtes. Pēc tam zivis uzmanīgi izceļ, bet pienu nokāš.
3. Pusi sviesta izkausē pannā, iemaisa miltus un cepina tos apmēram minūti. Tad tievā strūkliņā lej klāt nokāsto pienu, nepārtraukti maisot, līdz veidojas gludena, bieza mērce. Iemaisa muskatriekstu un piparus, pagaršo; ja nepieciešams, pievieno sāli.
4. Cepamajā traukā liek zivis, sadalītas nelielos gabalos. Tām virsū kārto vārīto olu ceturtdaļas un visu pārkaisa ar sakapātām dillēm un pārlej ar mērci.
5. Kartupeļus novāra, nosusina un saspaida ar dakšiņu vai stampu. Pievieno atlikušo pienu un sviestu un sakuļ, lai veidojas biezenis.
6. Uzkarsē krāsni līdz 180 °C. Virs mērces kārtā liek kartupeļu biezeni un to visu pārkaisa ar sarīvētu sieru. Cep krāsnī apmēram 40 minūtes.
Autors: maxima.lv
Buljonam
Zupai
Iznākums: 8 porcijas
Gatavošanas laiks: 1 h 20 min.
Pagatavošana:
Sastāvdaļas
salātiem
Pagatavošana
Sastāvdaļas
Svaigas reņģes ir spīdīgas, smaržo pēc jūras un ir teju Latvijas nacionālās zivis, vienas no retajām, ko vēl zvejo Baltijas jūrā. Vienīgais to trūkums ir, ka, cepot uz pannas, tās ir pārāk aromātiskas un piesmaržo pilnu māju. Taču šajā sacepumā reņģu aromāts paliek maigs. Sātīgs vietējs un sezonāls ēdiens ziemas mēnešos. Var pagatavot porciju traukos vai vienā lielā formā.
Pagatavošana
Recepte - Olga Elste