Šodienas redaktors:
Dace Otomere
Iesūti ziņu!

Gardas zivju receptes

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: PantherMedia/Scanpix

Klāt zvejnieku jeb Jūras svētki, un laiks galdā likt kaut ko no zivju recepšu krājuma!

 
Raksta foto

Zivju galerts ar citronu sulu

Nepieciešams

1 kg zivju
1 burkāns
1 pētersīļa sakne
1 selerijas sakne
1 sīpols
2 lauru lapas
5 pipargraudi
2 tējkarotes želatīna
1 citrons
sāls un cukurs pēc garšas

Pagatavošana

Sagatavotas zivis sagriež porciju gabalos, izvāra nelielā daudzumā ūdens, kam pieliktas garšsaknes, sāls un garšvielas. Gatavās zivis saliek traukā un atstāj aukstumā. Novārījumu izkāš, pielej citrona sulu, pieber cukuru un sāli, uzliek uz uguns un pievieno izmērcētu želatīnu. Maisot uzvāra un pēc tam atdzesē līdz istabas temperatūrai. Zivis rotā ar citronu ripiņām un seleriju zariņiem, tad divos paņēmienos pārlej ar novārījumu. Sarecējušai želejai jābūt ar patīkamu skābensaldu garšu un citrona smaržu. Ja burkānus novārījumā ieliek mazliet apceptus, buljons iegūs pievilcīgu dzintara krāsu.

No grāmatas «Zivju ēdieni»

 
Raksta foto
Foto: PantherMedia/ScanPix

Zivju pastēte

Notīrītu lasi, zandartu vai līdaku sagriež gabaliņos un izloba asakas. Tad izsmērē formu (te vislabāk noder porcelāna forma) ar sviestu, izkaisa ar rīvmaizi un saliek pašā dibenā pa piciņai sviesta, skābu krējumu, uzliek virsū jēlās zivju šķēlītes, uzkaisa sāli un sauju sarīvēta siera ar drusku sagrūstiem pipariem, tad atkal sviestu, skābu krējumu, zivis utt., līdz kamēr forma pilna. Tad uzlej virsū vienu tasi buljona, izrullē sviesta mīklu, uzklāj uz pastētes un cep mēreni karstā krāsnī, kamēr zivis mīkstas un pastēte pieņēmusi gaiši brūnu krāsu. Ļoti garšīga ir šī pastēte, ja starp zivīm liek notīrītus, novārītus kastaņus un vēža ļipas.

«Minjonas pavārniecības māksla»

 
Raksta foto

Kūpinātas skumbrijas salāti

  • Puse karsti kūpinātas skumbrijas
  • 8 mazi, ar visu mizu vārīti kartupeļi
  • 2 cieti vārītas olas
  • Sauja konservētu «Bonduelle» zaļo pupiņu
  • Lociņi

Mērcei

  • 3 ēdamkarotes skābā krējuma (30%)
  • 1 ēdamkarote graudaino sinepju
  • Sāls, pipari

Skābo krējumu sajauc ar sinepēm. Pievieno uz pusēm pārgrieztus kartupeļus. Pievieno zaļās pākšu pupiņas, olas, kūpinātu skumbriju, pārklāj ar lociņiem, apslaka ar eļļu.

 
Raksta foto

Zivju pīrāgs

Aromātisks pīrāgs, kas sasildīs un sniegs sātu.

4-6 personām
Gatavošanas laiks 1 stunda

  • 700 ml piena
  • 1 neliels sīpols
  • 1 lauru lapa
  • 300 g svaigas zivs filejas
  • 300 g kūpinātas zivs filejas
  • 100 g sviesta
  • 2 ēdk. miltu
  • šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta
  • šķipsna maltu piparu
  • 4 vārītas, mizotas olas
  • neliels saišķītis diļļu
  • 1 kg kartupeļu
  • 50 g labi kūstoša siera

1. Lej katliņā 600 ml piena. Liek klāt nomizotu veselu sīpolu, lauru lapu un uzvāra.
2. Zivīm izņem asakas, ja tādas ir, un liek karstajā pienā. Uguni nogriež, bet katliņu ar pienu un zivīm atstāj uz karstās plīts vēl 10 minūtes. Pēc tam zivis uzmanīgi izceļ, bet pienu nokāš.
3. Pusi sviesta izkausē pannā, iemaisa miltus un cepina tos apmēram minūti. Tad tievā strūkliņā lej klāt nokāsto pienu, nepārtraukti maisot, līdz veidojas gludena, bieza mērce. Iemaisa muskatriekstu un piparus, pagaršo; ja nepieciešams, pievieno sāli.
4. Cepamajā traukā liek zivis, sadalītas nelielos gabalos. Tām virsū kārto vārīto olu ceturtdaļas un visu pārkaisa ar sakapātām dillēm un pārlej ar mērci.
5. Kartupeļus novāra, nosusina un saspaida ar dakšiņu vai stampu. Pievieno atlikušo pienu un sviestu un sakuļ, lai veidojas biezenis.
6. Uzkarsē krāsni līdz 180 °C. Virs mērces kārtā liek kartupeļu biezeni un to visu pārkaisa ar sarīvētu sieru. Cep krāsnī apmēram 40 minūtes.

Autors: maxima.lv

 
Raksta foto
Foto: PantherMedia/ScanPix

Lašu zupa

Buljonam

  • Zivju zupas izlase (laša asakas un galva bez žaunām) 300 g
  • Sīpols 2 gab.
  • Burkāns 1 gab.
  • Ķiploks 1 gab.
  • Ūdens 2,5 l

Zupai

  • Laša fileja 200 g
  • Kartupeļi 4 gab.
  • Burkāni 3 gab.
  • Seleriju sakne 1/2 gab.
  • Paprika 1 gab.
  • Puķkāposts 1/3 gab.
  • Čili 1/2 gab.
  • Citrons – 1 gab.
  • Selection by Rimi tomātu mērce 2 ēdamk.
  • Selection by Rimi bazilika pesto 1 ēdamk.
  • Saldēti zirnīši 3 saujas
  • Zaļumi, kreses

Iznākums: 8 porcijas

Gatavošanas laiks: 1 h 20 min.

Pagatavošana:

  • Vāri buljonu - noskalo laša asakas un galvu bez žaunām un liec kopā ar nomizotiem dārzeņiem un ķiploku aukstā ūdenī vārīties.
  • Vāri vismaz 40 minūtes uz lēnas uguns. Noņem putas.
  • Tad nokās buljonu.
  • No laša asakām noņem gaļu, kuru vēlāk varēsi pievienot zupai.
  • Sagriez dārzeņus, čili un pievieno nokāstam buljonam. Vispirms pievieno burkānus, pēc 10 minūtēm pārējos dārzeņus. Saldētos zirnīšus liec tad, kad pārējie dārzeņi jau gatavi
  • Pievieno pesto, citrona sulu un tomātu mērci.
  • Sagriez laša filejas gabaliņus, pievieno zupai, pavāri. Tad pievieno jau gatavo zivs miesu, ko nolobīji no asakām.
  • Pasniedzot zupu bagātini to ar svaigiem zaļumiem un kresēm.
 
Raksta foto
Foto: http://www.cetrassezonas.lv/

Ceptas reņģes ar fenheli, avokado un turku zirņiem

Sastāvdaļas

  • 12 reņģu filejas
  • 4 ēd.k. miltu
  • jūras sāls
  • 20 ml eļļas, cepšanai
  • 3 timiāna zariņi

salātiem

  • 400 g fenheļa, plānās šķēlītēs
  • 4 ķiploka daiviņas, plānās šķēlītēs
  • 400 g konservētu turku zirņu
  • 2 gatavi avokado, nomizoti
  • svaigi malti melnie pipari
  • jūras sāls pēc garšas
  • čili eļļa pēc garšas

Pagatavošana

  1. Pannā sakarsē eļļu. Reņģu filejas apvārti miltos, lai nosedzas. Liec karstā eļļā un cep 3 minūtes no vienas un 3 minūtes no otras puses. Uzber katrai reņģītei nedaudz sāls.
  2. Tikmēr otrā pannā sakarsē eļļu un liec cepties fenheli ar ķiplokiem. Pacep uz lielas liesmas apmaisot 3 minūtes. Tad pievieno turku zirņus un samaisi. Cep, līdz reņģes gatavas. Beigās pieber sāli un piparus pēc garšas un iemaisi avokado.
  3. Uz šķīvja liec fenheļa salātus un pa virsu reņģi. Uzber piparus un, ja vēlies, uzslaki čili eļļu un nedaudz citrona sulas.
 
Raksta foto
Foto: www.cetrassezonas.lv

Reņģu sacepums

Sastāvdaļas

  • 16 reņģu filejas
  • 4 šalotes sīpoli vai 1 neliels dzeltenais sīpols
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 4 tējk. rīvmaizes
  • 240 ml saldā krējuma
  • 20 g sviesta
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • pāris šķipsniņas malta muskatrieksta

Svaigas reņģes ir spīdīgas, smaržo pēc jūras un ir teju Latvijas nacionālās zivis, vienas no retajām, ko vēl zvejo Baltijas jūrā. Vienīgais to trūkums ir, ka, cepot uz pannas, tās ir pārāk aromātiskas un piesmaržo pilnu māju. Taču šajā sacepumā reņģu aromāts paliek maigs. Sātīgs vietējs un sezonāls ēdiens ziemas mēnešos. Var pagatavot porciju traukos vai vienā lielā formā.

Pagatavošana

  1. Uzsildi cepeškrāsni 180 grādus karstu.
  2. Sagriez sīpolus un ķiploka daiviņu plānās šķēlēs.
  3. Kārto sacepuma sastāvdaļas porciju traukos šādā secībā: trešdaļa sīpolu, 2 reņģu filejas, sāls, pipari, šķipsniņa malta muskatrieksta, 1 ķiploka šķēle, vēlreiz trešdaļa sīpolu, ½ tējk. rīvmaizes, un pārlej ar 2 ēd.k. saldā krējuma. Pēc tam vēl vienu kārtu.
  4. Uzliec katra sacepuma virspusē piciņu sviesta un liec cepeškrāsnī cepties 10–15 minūtes. Beigās vari pacept 2 minūtes grila režīmā.

Recepte - Olga Elste

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu