Dailes teātra aktrise Aija Dzērve, viesojoties Rīgatv24 raidījumā La Dolce Vita. Ar Roberto, gatavoja ķirbja sacepumu ar lasi un saldo kārtojumu!
Gatavo Aija Dzērve: Ķirbju sacepums
ĶIRBJA SACEPUMS
Aijai virtuvē ļoti patīk eksperementēt, un tieši šādu ķirbja sacepumu viņa pati līdz šim nav mēģinājusi gatavot, bet visas izvēlētās sastāvdaļas labi sader un pašu ķirbi - šādi izceptu - viņa pagaršojusi savulaik Amerikā un bijusi par to sajūsmā jau no pirmā brīža.
VAJADZĪGĀS SASTĀVDAĻAS:
- Ķirbis - vai nu neliels vesels, vai paliela šķēle;
- Nedaudz svaiga vai mazsālīta laša filejas;
- 2 pamīksti avokado;
- 3 sīpoli;
- 1 ķiploka galva;
- Svaigs rozmarīns;
- Rozā pipari;
- 1 laims;
- Olīveļļa;
- Mazliet sviesta;
- Nedaudz valriekstu;
- Rukola.
Ķirbi sagriež šķēlēs kārto uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, pārlej ar olīveļļu, ik pēc gabaliņa uz ķirbjiem uzliek sviesta kubiciņus un liek cepeškrāsnī cepties 200 grādos.
Sagriež palielos gabaliņos sīpolu, ķiploka galviņai noloba virsējās mizas, sadala daiviņās, bet tām mizu nost neloba. Kad ķirbis cepies aptuveni 10 minūtes, to pārkaisa ar sagatavotajiem sīpoliem un ķiplokiem un turpina cept. Īsi pirms tas gatavs, pārkaisa ar pipariem, sāli, nedaudz valriekstu un rozmarīna lapiņām un cep vēl brīdi.
Sagriež glītās šķēlēs lasi un avokado un kārto uz šķīvja kopā ar sacepto ķirbi, sīpoliem un ķiplokiem. Visam pāri spiež laima sulu un pārkaisa nedaudz rukolas.
SALDAIS KĀRTOJUMS
Desertam Aija izvēlējusies kārtojumu, ko jau sen noskatījusies kādās viesībās un kurš ir ne tikai ļoti garšīgs, bet nav arī smags. Turklāt tas brīnišķīgi izskatās un pieļauj visdažādākās variācijas, jo tajā var likt tieši tos augļus un ogas, kas katram garšo.
SASTĀVDAĻAS:
Baltie zefīri;
Saldais krējums;
Svaigas dzērvenes;
3-4 apelsīni;
Cukurs
Kanēlis;
Vanilīns.
Sakuļ putukrējumu, nomizo apelsīnus, sagriež šķēlēs, šķēlītēs sagriež arī zefīru.
Dziļā bļodā kārtās liek apelsīnu šķēles, zefīra šķēles, to visu pārklāj ar putukrējumu, pārber ar saujiņu dzērveņu un pārkaisa ar kanēli. Tad kārtas liek atkal no jauna, bet kanēļa vietā kaisa vanilīncukuru. Kārtas liek citu pēc citas, kamēr bļoda pilna.
Foto - Karīna Ziemele