/nginx/o/2018/07/15/9513995t1hfe0b.jpg)
Tā kā mūsdienās daudziem no mums darba diena paiet, sēžot pie datora, senāk ierastās trīs kārtu pusdienas ir jāatstāj pagātnē. Taču arī izlaist ēdienreizes uztura speciālisti neiesaka. Kādām jābūt veselīgām pusdienām atbilstoši mūsdienu dzīvesveidam?
Pamatā ieteicams lietot vietējas izcelsmes (ziemā - labi uzglabājamus) sezonas produktus, kas ir ne tikai veselīgi un bagāti ar vērtīgām uzturvielām, bet arī garšīgi. Kā norāda uztura speciāliste Liene Sondore, Latvijā ir nepelnīti piemirsti tādi veselīgi dārzeņi kā ķirbis, kālis, selerija, rācenis, pastinaks, biete, topinambūrs, kurus var pagatavot cepeškrāsnī ar garšvielām vai izvārīt dārzeņu zupā ar netreknu saldo krējumu. Pusi no pusdienu šķīvja vajadzētu aizņemt sezonas dārzeņiem, jo tas ir ļoti svarīgs minerālvielu, vitamīnu un balastvielu avots.
Lai pietiktu spēka un enerģijas darbīgai dienai, līdzās dārzeņiem jāizvēlas pilngraudu produkti – kā, piemēram, grūbas, bulgurs, kvinoja, pilngraudu makaroni vai brūnie rīsi, kas nav attīrīti no šķiedrvielām un vērtīgām barības vielām. Savukārt gaļas patēriņu Latvijas iedzīvotājiem būtu ieteicams nedaudz samazināt - līdz trīs reizēm nedēļā, aizstājot to ar zivs ēdieniem, ko uzturā lietojam nepietiekami. Jebkuru otro ēdienu lieliski papildinās svaigi salāti.
Turklāt ir kāda viltība, ar kuru ikviens var padarīt savu pusdienu šķīvi ievērojami veselīgāku: pārkaisīt ēdienu ar dažādām veselīgām piedevām. Parasti iedomājamies, ka svaigi zaļumi - dilles, pētersīļi, puravs, baziliks - der tikai salātiem, bet tos var pievienot vai pārkaisīt ikvienam pusdienu ēdienam. Pietiks ar vienu ēdamkaroti zaļumu dienā, lai nodrošinātu būtisku C vitamīna un minerālvielu devu. Pārkaisīšanai varam izmantot arī dažādas sēkliņas, riekstus, dīgstus, tāpat arī sasmalcinātas linsēklas vai kaņepes, kas satur vērtīgās eļļas.
Vaicājot padomu veselīgā restorāna «TERRA» pavāriem, jāsecina, ka izveidot sev šādas veselīgas pusdienas ir visai viegli – piemēram, ņemot par pamatu grūbas ar kādu vieglu mērci, pievienojot nedaudz vistas filejas, tvaicētus sezonas dārzeņus, svaigus tomātus, gurķus un papriku. Garšai var pievienot karamelizētus sīpolus, bet veselīguma devai – pārkaisīt to visu ar linsēklām vai lociņiem. Šādi, apvienojot veselīgās pusdienu sastāvdaļas, iespējams iegūt daudzas un dažādas garšu kombinācijas.