Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Šodien Pasaules dzīvnieku aizsardzības diena! (8)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šodien, 4. oktobrī, pasaule atzīmē dzīvnieku aizsardzības dienu! Arī TVNET aicina ne vien šodien, bet arī citās dienās aizsargāt mūsu mazos brāļus un rūpēties par tiem, būt atbildīgiem par paša pieradinātiem mājdzīvniekiem un neatstāt savus draugus uz ielas bezpalīdzīgā stāvoklī.

Datums, 4.oktobris, Pasaules dzīvnieku aizsardzības dienai ir izvēlēts, jo tā ir Svētā Asīzes Franciska nāves diena. Sv.Asīzes Francisks uzskatāms par dabas mīļotāju un dzīvnieku un vides aizbildni. Asīzes Francisks (1182-1226) ir savdabīga personība Rietumu kultūrā. Viņu mēdz saukt arī par „Renesanses humānisma rītazvaigzni”. Asīzes Francisks ir pazīstams ar savu patieso cieņu pret visām dzīvajām būtnēm.

Pasaules dzīvnieku aizsardzības dienu sāka atzīmēt 1931.gadā Florencē ekologu organizācijas biedri, kas vēlējās pievērst sabiedrības uzmanību izzūdošajām dzīvnieku sugām.

Šobrīd 4.oktobri pasaulē atzīmē jau kā visu dzīvnieku aizsardzības dienu. Šobrīd Pasaules dzīvnieku aizsardzības dienā nevalstiskās dzīvnieku aizsardzības un labdarības organizācijas, izglītības un zinātnes iestādes, kā arī privātpersonas organizē pasākumus, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz dzīvnieku labturības un aizsardzības problēmām un sasniegumiem šajā jomā. 20.gadsimta beigās ir mainījusies izpratne par dzīvnieku pasaules lomu cilvēces attīstības virzībā un cilvēka morālo un ētisko pienākumu būt atbildīgam par dzīvību uz Zemes.

Pasaules dzīvnieku aizsardzības dienas misija ir:

1) godināt visas dzīvnieku pasaules dzīvības formas;
2) aicināt uz labestību, iejūtību un uz patiesu draudzību virzītas cilvēces attiecībām ar dzīvnieku pasauli;
3) apzināties dažādās dzīvnieku lomas cilvēka dzīvē;
4) pateikties dzīvniekiem par viņu esību un spēju bagātināt cilvēku dzīvi.

Varbūt šodien ir tā diena, kad vari ziedot nepieciešamās lietas Latvijas patversmēm? Tā var būt ne tikai nauda vai barība, bet arī vecas segas, avīzes un daudz kas cits nepieciešams!

Tāpat arī, ja tev mājās nav iespējas paņemt mīluli, vari doties un palīdzēt patversmes darbiniekiem izvest suņus pastaigās vai paspēlēties ar minkām, tādējādi īsinot laiku peļu junkuriem, kuri gaida savus saimniekus!

Nosūti e-kartiņu no Dzīvnieku aizsardzības dienai veltītās mājas lapas draugiem, kolēģiem:

http://www.worldanimalday.org.uk/ecards.asp

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu