Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Veselīgs remonts?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Tagad būvēt vai remontēt ir prieks — visi procesi notiek ātri, jo materiāli strauji nožūst, sacietē. Tas iespējams, pateicoties pievienotajām ķīmiskajām vielām, kas diemžēl atstāj ietekmi arī uz veselību.

Būvmateriālu veikalos var atrast visu nepieciešamo, lai skaisti sakārtotu savu dzīves vidi. Diemžēl krāsās un lakās, grīdas segumos, tapetēs, kokmateriālos slēpjas desmitiem un simtiem spēcīgu un bīstamu ķīmisko vielu.

Likumdošana neierobežo šo preču tirgošanu. Tomēr mums ir iespējams izvēlēties veselībai draudzīgus materiālus.

Viens no paņēmieniem, kā izvairīties no toksiskām vielām, ir noskaidrot produkta sastāvu, izpētot tā anotāciju. Ja nu tomēr konkrētajam materiālam alternatīvas nav, vismaz stingri jāievēro drošības noteikumi.

Apdares materiāli

Daži no tiem satur indīgas vielas.

- Polivinilhlorīds — toksiska, kancerogēna viela, kas bojā hormonu sistēmu. Tā ietilpst tapetēs, vannas aizkaros, kanalizācijas caurulēs, iepakojumā u. c.

- Koksnes apstrādes līdzekļi, kas aizsargā pret puvi un kaitēkļiem, lielākoties ir ļoti toksiski. Tie nav vajadzīgi, ja telpā nav paaugstināts mitrums.

- Krāsas un lakas, to noņēmēji, otu tīrītāji un citi šāda veida līdzekļi parasti satur spēcīgus toksiskus šķīdinātājus, kas kairina elpceļus. Veikalos šiem produktiem var sameklēt arī aizstājējus.

- Kokmateriālus, kas impregnēti ar arsēnu, nedrīkst dedzināt, jo tad pastiprināti izdalās šī viela.

- Stiklaplasta sveķi ir toksiski, putekļi — spēcīgi kairinātāji.

- Kokšķiedru plātnes ražo no skaidām, nomaļiem, atgriezumiem, malkas, pievienojot dažādus sintētiskos sveķus un citas piedevas. Piemēram, MDF plātnes plaši izmanto sienām, grīdām, griestiem. No tām izgatavo parketu, grīdas līstes, mēbeles. Šīs plātnes uzskata par vienu no galvenajiem iekštelpu gaisa piesārņotājiem, jo tās satur formaldehīdu. Arī putekļi, kas rodas, plātnes zāģējot, ir ļoti bīstami, jo var izraisīt acu un elpceļu kairinājumu. Formaldehīds no šīm plātnēm var izdalīties visa to mūžu garumā.

Krāsas un lakas

Krāsas, ko klājam uz sienām vai grīdas, sastāv no vielām, kuras var atstāt graujošu ietekmi uz vidi un veselību to ražošanas un lietošanas laikā. Krāsu rūpniecība patērē ļoti daudz enerģijas, un vienas tonnas krāsas saražošana var radīt līdz pat 10 tonnām atkritumu, no kuriem lielākā daļa ir toksiski. Lielāko kaitējumu videi un veselībai nodara krāsu sastāvā ietilpstošie gaistošie organiskie savienojumi.

Lielākā daļa krāsu, kam kā šķīdinātājs pievienots, piemēram, benzīns, formaldehīds, petroleja, amonjaks, ksilols, izdala toksiskas un kancerogēnas vielas. Tās var veicināt astmas attīstību, izraisīt deguna, ādas un acu kairinājumu, konvulsijas, reiboni, elpvadu problēmas, arī nieru un aknu slimības. Tāpēc nav ieteicams uzturēties tikko krāsotās telpās. Pēc iespējas ātrāk tās jāizvēdina. Krāsās un lakās esošie gaistošie organiskie savienojumi rada pastāvīgu iekštelpu gaisa piesārņojumu.

Lateksa krāsas satur mazāk indīgo vielu nekā eļļas krāsas. Ūdens emulsijā, alkīda bāzes krāsās vai linsēklu eļļas krāsās par šķīdinātājiem izmanto ūdeni, spirtu, citroneļļu vai citus organiskos šķīdinātājus, kas neizdala toksiskas vielas.

Grīdas segumi

Vinila grīdas var būt gatavotas no PVC, kurš satur ftalātus. Tie ir ķīmiski savienojumi, kurus plaši izmanto patēriņa preču ražošanā: apģērbā, PVC celtniecības materiālos, medicīnas iekārtās, kosmētikā un citur. Uzskata, ka ftalāti ir kaitīgi veselībai, jo tie radot traucējumus reproduktīvajai sistēmai un palielinot risku saslimt ar alerģijām, astmu u. c.

Vinila grīdas materiāli satur arī tributilalvu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz imūnsistēmu un dzīvo organismu ģenētisko materiālu. Tādēļ vēlams izvairīties no vinila grīdas segumiem, jo šīs kaitīgās vielas tad nepārtraukti būs jūsu dzīvoklī.

Vēlams grīdas klājumu veidot no dabiskiem materiāliem — koka, kokosa šķiedras, džutas, sizala, dabiskā linoleja.

Padomi

- Neizmantojiet svinu un toksiskas vielas saturošas krāsvielas.

- Ieteicams izmantot bioloģiskās vai dabiskās krāsas, kas gatavotas no augu eļļām, lateksa vai uz ūdens bāzes.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu