Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Prasība latviski rakstīt «euro» ir saprātīga

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata par racionālu prasību Eiropas vienoto valūtu arī latviski saukt par «euro». Tomēr viņa atzīst, ka šis jautājums ir vēl apspriežams.

Ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Valsts pirmās personas» prezidente sacīja, ka viņai šī prasība liekas ļoti racionāla un vienkārša. «Neuzskatu, ka viņa būtu neprofesionāla,» norādīja Vīķe-Freiberga. «Latviešu valoda jau nav tik fonētiska, kā viņa pretendē būt,» viņa atzina.

Tomēr prezidente norādīja, ka šis jautājums ir apspriežams. «Tas ir debatējams emocionāls identitātes jautājums,» viņa sacīja.

Valdība janvāra sākumā vienojās, ka arī turpmāk Latvija aizstāvēs pozīciju Eiropas Savienības vienoto valūtu latviešu valodā saukt par «eiro».

Eiropas Centrālā banka Latvijai un vēl dažām jaunajām dalībvalstīm jau vairākkārt aizrādījusi, ka to nacionālajās valodās vienotā Eiropas valūta tiek saukta nevis par «euro», bet citādi.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu