Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Iebilst pret būvniecību iekšpagalmā K.Valdemāra ielā

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:«Aplollo»/I.Kundziņa

K.Valdemāra ielas 143. un 145.nama iedzīvotāji nosūtījuši vēstuli valsts un pašvaldības institūcijām, kurā iebilst pret namu iekšpagalma apbūvi.

Kā norādīts iedzīvotāju vēstulē, teritorijā patlaban tiek izcirsti koki un iznīcināta zaļā zona. Tiek norādīts, ka plānotais nams būs augstāks nekā apkārt esošie nami. Turklāt zemesgrāmatā esot ierakstīts, ka zemesgabala Rīgā, Valdemāra ielā 143/145, lietošanas tiesības ir ierobežotas un bez kapitālas apbūves tiesībām.

Iedzīvotāji arī norādījuši, ka teritorija atrodas tuvu bērnudārzam. Viņi uzskata, ka, iznīcinot zaļo zonu, tiks pasliktināti iedzīvotāju dzīves apstākļi, jo ēkām tuvu atrodas arī K.Valdemāra iela, kur ir intensīva satiksme.

Vēstulē norādīts, ka iedzīvotājiem nav bijusi iespēja izteikt viedokli par būvniecību publiskajā apspriešanā.

"Tiks izcirsti 30-60 gadus veci koki, kas kalpoja putekļu un trokšņu ietekmes samazināšanai uz iedzīvotāju veselību. Zaļās zonas saglabāšana ir vitāli svarīga gan tāpēc, ka auto transporta plūsma iekšpagalmos ir intensīva un pēc apbūves tā palielināsies, gan arī tādēļ, ka gar minētajām ēkām virzās pilsētas maģistrālā iela, kas attiecīgi rada autotransporta sastrēgumus, tādējādi palielinot auto izplūdes gāzu koncentrāciju," teikts vēstulē.

Norādīts, ka apbūves dēļ palielināsies transporta plūsma, kas var negatīvi ietekmēt gājēju drošību, kas ir īpaši nozīmīgi tādēļ, ka tuvumā atrodas bērnudārzs.

Iedzīvotāji prognozē, ka pēc jaunā nama uzbūvēšanas vairākiem dzīvokļiem varētu tikt aizsegta saules gaisma, kas samazinās to vērtību.

Tiek norādīts, ka pašvaldība, saskaņojot būvniecību, pārkāpusi Būvniecības likuma 12.panta pirmās daļas 3.punktu, kas nosaka, ka jānodrošina publiskā apspriešana, ja būvniecība būtiski ietekmē vides stāvokli, iedzīvotāju sadzīves apstākļus vai nekustamā īpašuma vērtību.

Kā liecina informācijas iedzīvotāju vēstulē, būvatļauja izsniegta SIA "Progress-projekts".

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Marija Ābeltiņa norādīja, ka nosacījums par publiskās apspriešanas rīkošanu, ja tiek plānota iekšpagalma apbūve, ir salīdzinoši jauna norma.

Konkrētais projekts K.Valdemāra ielā saskaņots vēl pirms prasība par publisko apspriešanu stājusies spēkā, tādēļ pašvaldība nav pārkāpusi likumu, saskaņojot būvniecību, apgalvoja Ābeltiņa.

SIA "Progress-projekts" pārstāvis Viesturs Surikovs sacīja, ka patlaban objektā darbi ir apturēti, jo saņemta informācija par iedzīvotāju iebildumiem. Kad darbi varētu tikt atsākti un kā situāciju plānots risināt, viņš neatklāja.

Surikovs atzina, ka zaļā teritorija patiešām tiek samazināta, bet uzsvēra, ka projekts saskaņots un akceptēts likumā noteiktajā kārtībā un tajā ievērotas visas normatīvo aktu prasības.

Viņš arī uzsvēra, ka nocirsto koku vietā plānots iestādīt jaunus kokus citā vietā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu