Foto: AFI

Iespējams, tuvākajā nākotnē Doma laukumā skatam pavērsies neredzēts būvējums — viesnīcas makets. Arī pats laukums varētu pārvērsties, jo nav izslēgta sezonāla rakstura konstrukciju sliešana.

Rīgas vēsturiskā centra (RVC) saglabāšanas un attīstības plāna trešajā redakcijā strīdīgais skvērs starp Rozena, Šķūņu un Tirgoņu ielām ir iesvītrots. Skaidrojumā pie plāna teikts, ka šāds svītrojums nozīmē, ka «zemesgabalu izmantošanas iespējas nosaka detalizēts projekta risinājums».

Šajā skvērā (pašlaik tajā atrodas vasaras kafejnīca) uz zemes gabaliem Tirgoņu ielā 1 un 3 SIA «Doma investīcijas» (DI) bija plānojuši celt viesnīcu. Balsojot par RVC plāna otro redakciju, domes deputāti apbūves iespējas noliedza. DI solījās iesniegt tiesā pret domi prasību 9,8 miljonu eiro apmērā, jo līdz šim pašvaldības institūcijas pret celtniecību nebija iebildušas.

Pašreizējā RVC plāna redakcija paver nelielu spraugu šā projekta realizācijai.

Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams pastāstīja, ka «detalizētais projekta risinājums» piedāvā DI izvietot skvērā pie Zirgu ielas pagarinājuma ar audeklu nosegtu būves maketu mērogā 1:1. Ja uzņēmējiem tādējādi izdodas deputātus pārliecināt, ka viesnīca šajā vietā izskatās gluži labi, varbūt domes lēmumu var mainīt. «Pašlaik notiek strīds starp profesionāļiem un politiķiem: profesionāļi uzskata, ka apbūve ir pieļaujama, politiķi — ka nav. Protams, politiķi var pilnībā noliegt šo būvi,» skaidroja Štrams.

Rīgas mērs Aivars Aksenoks uzskata: «Tas ir ļoti labs risinājums, jo kādreiz tur bijusi apbūve un varētu arī būt, taču — kāda, tas ir svarīgi!» Ja vieglas konstrukcijas būve tiek nosegta ar audeklu, tomēr varētu gūt priekšstatu par to, kāds varētu izskatīties Doma laukums un tam piegulošais skvērs, ja projekts tiktu realizēts. Šis variants domei arī ļauj izbēgt no iespējamajām soda sankcijām — ja apbūve netiek strikti noliegta, investoriem nav arī par ko sūdzēties, norādīja Aksenoks. Konkrēto priekšlikumu iesniedzot domē, tas tiks izskatīts.

Pilsētas attīstības departaments izsludinājis sabiedrisko aptauju un aicina rīdziniekus līdz septembra beigām izteikt savu viedokli par Doma laukuma pašreizējo un vēlamo izmantošanu. Rīgas kultūras pieminekļu inspekcijas priekšnieks Andis Cinis uzsvēra, ka nav runa par laukuma apbūvi — pašvaldība vēlas uzzināt sabiedrības un arī uzņēmēju viedokli par vasaras kafejnīcām, kā arī idejas par dažādu pasākumu rīkošanas iespējām. Savukārt skvēru speciālists Doma laukumam nepieskaita — tas tikai sabiedrības domās nostabilizējies kā Doma baznīcas kompleksam piederošs.

Doma laukums radies tikai 1926. gadā, kad tā izveidei nojaukti pāris kvartāli. «Ja tas būtu veidojies ilgākā vēstures periodā, tad tam būtu savas tradīcijas, taču tādu nav, un pašlaik tas ir nedaudz par lielu un tukšu,» uzskata Cinis. Ar padziļinājumu pie Doma baznīcas tas ir arī telpiski sadalīts. Iespējams, šo ieplaku varētu izmantot aktīvākiem pasākumiem, iespējams, ka tai pielietojumu izprāto arī paši baznīcas saimnieki. Šajā vietā ir diezgan neskaidra zemes piederība, taču daļa noteikti piekrīt baznīcai.

Pēc viedokļu apkopošanas varētu izkristalizēties arī kāds konkrēts Doma laukuma izmantošanas modelis. Cinis solīja, ka apbūvēts tas netiks — laukumā varētu parādīties vien sezonāla rakstura būves, piemēram, kioski vai nojumes. Doma laukumā noteikti tiks ierīkota elektropadeves instalācija, lai lielu kultūras pasākumu laikā elektrību nenāktos vilkt no tuvējām mājām. Diezgan droši, ka padziļinājuma pie Doma laukuma pašā galā pie Jaunielas tiks iekārtota sabiedriskā tualete — līdzīga kā Līvu laukumā, tikai ievērojami labākā skatā. Nav izslēgts, ka to varētu iekārtot divstāvu celtnē, kurā atrastos tūrisma un informācijas centrs, bet apakšstāvā — tualete.

Laukumā varētu atrasties mākslas izstrādājumu tirgus (tikai tam būtu jāizstrādā kvalitātes kritēriji, lai tas neizskatītos tik juceklīgs kā Līvu laukumā), varbūt arī improvizēts teātris (šīs idejas mīnuss — vajadzīga skatuve), varbūt — kas cits. Pamatojoties uz apkopoto sabiedrības viedokli, tiks izsludināts konkurss par idejām un dizaina risinājumiem Doma laukuma izmantošanai.

Pilnīgi iespējams, ka lielākā daļa cilvēku vēlēsies, lai Doma laukumā viss paliek bez izmaiņām, pieļāva Cinis. «Jebkurā gadījumā — šis jautājums ir jārisina kompleksi, jo visiem objektiem ir jābūt telpiski un funkcionāli iesaistītiem.