/nginx/o/2018/07/12/8762052t1hd816.jpg)
Ziemassvētki nav svētki, ja kārtīgai saimniecei galdā nesmaržo kārtīgas un sātīgas vakariņas. Lūk, pāris gardas idejas!
Ziemassvētki nav svētki, ja kārtīgai saimniecei galdā nesmaržo kārtīgas un sātīgas vakariņas. Lūk, pāris gardas idejas!
Nepieciešams:
Pagatavošana:
Uzkarsē pannu un izkausē vienu ēdamkaroti zosu tauku. Kad tauki uzkarsēti pannā, ber vienu lielu smalki sagrieztu sīpolu un vienu plānās šķēlītēs sagrieztu lielu ābolu bez mizas. Cep līdz āboli sāk karamelizēties un sīpoli apbrūnēt, pievieno 180ml baltvīnu no Reinas ielejas (Vācija), kas Latvijā vairāk pazīstams kā Rīslings. Nedaudz iztvaicē alkoholu un visu masu pārlej sautējamā katlā. Tajā masai pievieno 0.5 kg skābētu kāpostu, šķipsniņu sāls, tējkaroti cukura, lauru lapu, divas krustnagliņas, apmaisa un sautē ar vāku līdz kāposti paliek mīksti. Pasniedz kopā ar cūkgaļas vai liellopa gaļas cepeti.
Avots: Lido.
Daudzums:
4 porcijas
Pagatavošana – ilgi
Presētajai pavēderei:
Biezenim:
Ceptam ābolam:
Mērcei:
Pasniegšanai:
Pagatavošana:
1. Pagatavo garšvielu maisījumu: visas garšvielas un garšaugus, kas domātas pavēderei, piestā rupji saberž.
2. Gatavo gaļu: sagatavoto pavēderi ierīvē ar garšvielu maisījumu un vismaz uz 3 stundām ieliek ledusskapī, lai marinējas. Vēl labāk, ja atliek laika marinēt 12 stundas. Pēc tam liek uz cepešplāts, ievieto 120 grādu karstā cepeškrāsnī un cep ~ 2 stundas. Tad izņem laukā, uzliek slogu un atstāj, lai atdziest. Sagriež gabalos, liek karstā pannā un no visām pusēm apcep. Uz 5 minūtēm ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī.
3. Sagatavo biezeni: selerijas sagriež mazos kubiņos, ber katlā, pielej pienu un izvāra mīkstas. Tikmēr nomizo ābolus un sagriež kubiņos. Ber pannā ar izkausētu sviestu un cep mīkstus. Selerijas kopā ar āboliem sablendē – pēc vajadzības pievieno vārīto pienu un sviestu. Pieber sāli.
4. Cep ābolu: to nomazgā un sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Liek bļodā, pievieno citronu sulu, eļļu un kanēļa cukuru un rūpīgi samaisa. Liek uz plāts, ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep ~ 10 minūtes.
5. Vāra mērci: cepešplāti, uz kuras cepās cauraudzis, liek uz plīts, tajā ielej buljonu un vāra, līdz no plāts atdalās viss sacepums. Izkāš un ielej katliņā. Miltus ieber bļodiņā, rūpīgi iejauc aukstā ūdenī tā, lai nav neviena kunkuļa, un lēnā strūklā lej vārošā mērcē. Samaisa un pievieno garšvielas.
6. Šķīvī ieliek biezeni, tajā ieliek gaļu. Ar karoti uzber kaņepes blakus gaļai, klāt pasniedz mērci un cepto ābolu.
Autors: Raimonds Zommers, grāmata «Mūsdienu latviskā virtuve» (White Book)
Nepieciešams:
Pagatavošana:
Gaļu nomazgā, nosusina, apcep sviestā brūnu. Cepšanai izmanto cepeštrauku ar augstām malām, kur vēlāk ceps cepeti kopā ar dārzeņiem.
Cepeti sāla un piparo, liek cepeškrāsnī 150 grādos, cep 30 minūtes.
Kartupeļus sagriež gabaliņos, puravus sagriez ripiņās, āboliem izņem serdes un sagriež gabaliņos. Dārzeņus saliek blakus gaļai un turpina cept cepeškrāsnī. Pēc 15 minūtēm gaļai un dārzeņiem uzlej sidru un 250 ml ūdens, pieliek majorānu un turpina cept vēl stundu. Lai labi garšo!
Sastāvdaļas:
pildījumam:
mērcei:
Pagatavošana:
Autors: Četras sezonas
Sastāvdaļas:
marinādei:
Pagatavošana:
Sastāvdaļas:
krēmam:
Pagatavošana:
Nepieciešams:
500 g maltas cūkgaļas
500 g maltas liellopu gaļas
1 sarkanā paprika
1 burkāns
1 sīpols
2 daiviņas ķiploka
2 seleriju kāti
2 marinēti gurķi
sāls
pipari
2 olas
3 šķēles baltmaizes
2 ēdamkarotes sviesta
Pagatavošana:
Cūkgaļu sajauc ar liellopu gaļu, pieliek sāli (apmēram ēdamkaroti), olas, ūdenī izmērcētu baltmaizi, piparus, izspiestu ķiploku.
Burkānu sarīvē uz rupjās rīves, pārējos dārzeņus sagriež ļoti smalki. Sviestā apcep burkānus, seleriju, papriku, sīpolus un atdzesē. Atdzesētus piejauc gaļai, pieliek arī sagrieztos gurķus. Masu samaisa, liek ietaukotā keksa formā, cep 180 grādos vienu stundu. Pasniedz ar kartupeļu biezputru vai izmanto sviestmaizēm.
Nepieciešams:
Nepieciešams:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 150 grādiem.
Sīpolus, seleriju, burkānu nomizo, puravu notīra, sīpolus sagriež mazos gabaliņos, seleriju šķēlēs, puravu un burkānu – ripiņās, piparkūkas sadrupina. Lielā pannā izkausē 1 ēd.k. sviesta un apcep sīpolus, pievieno piparkūkas un selerijas, virsū liek karpu, blakus kārto burkānus un puravus, visu pārkaisa ar sāli un pipariem, pielej alu un buljonu.
Liek pannu krāsnī un sautē aptuveni 1 stundu. Gatavu karpu uzmanīgi izceļ no pannas un liek citā lēzenā traukā un ievieto izslēgtajā krāsnī. Šķidrumu no pannas izkāš caur sietiņu, uzkarsē un vāra, līdz daudzums sarucis uz pusi, ieputo šķidrumā sviesta piciņas, bet nevāra. Karpu pasniedz ar mērci un dārzeņiem.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Autors: Signe Meirāne