Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien sāka izskatīt krimināllietu par smagu miesas bojājumu nodarīšanu tolaik 17 gadus vecajam Rīgas Tehnolingvistiskās ģimnāzijas audzēknim Andrejam Trušinam, kurš vēlāk slimnīcā nomira.

Tiesājamais Artūrs Dzenis notikušo dziļi nožēlojot un savu vainu noziegumā atzīst pilnībā.

Dzenim galīgā apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 125. panta 3. daļas par tīšu smagu miesas bojājumu izdarīšanu, kādēļ iestājusies cietušā nāve. Šāds noziegums ir sevišķi smags, atbilstoši Krimināllikumam sods ir brīvības atņemšana no trim līdz 15 gadiem.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu 2003. gada 26. septembrī Rīgas Tehnolingvistiskās ģimnāzijas telpās ieradās Rīgas 1. ģimnāzijas audzēknis, tagad jau 18 gadus vecais Dzenis. Viņš bez paskaidrojumiem iesita Trušinam.

Cietušais pēc pirmā sitiena saļima, taču Dzenis viņam iesita vēl dažas reizes. Vēlāk cietušo nogādāja slimnīcā, kur no gūtajiem miesas bojājumiem nākamajā dienā viņš nomira.

Dzenis savu vainu noziegumā atzīst pilnībā. Kā nopratināšanas laikā sacīja tiesājamais, patiesībā notikumi aizsākušies jau vairākus mēnešus pirms traģiskā notikuma. Kādā ballītē Trušins esot pievērsis pārāk lielu uzmanību viņa draudzenei. Pēc kāda laiciņa Dzeņa draugi vairākkārt esot stāstījuši, kā Trušins aprunā tiesājamo, kā arī aizskarot Dzeņa draudzenes godu.

Tiesājamais vienu reizi esot apvaicājies Trušinam, kādēļ tiek aprunāts, bet viņš šādas runas noliedzis. Pēc tam Dzeņa draugi vēlreiz apliecinājuši, ka nu jau bojāgājušais rupji izteicies par Dzeni.

2003. gada 25. septembrī, dienu pirms notikušā, pāris draugu kompānijā nolemts, ka nākamajā dienā Dzenis dosies aprunāties ar Trušinu. Tā arī noticis, taču nekāda runāšana nav sanākusi. Tiesājamais šodien tiesā nevarēja pateikt, kādēļ, sastopoties ar Trušinu, viņš uzreiz sitis. Šādas sekas viņš neesot vēlējies un, ja laiku varētu pagriezt atpakaļ, no sirds vēlētos citādi risināt sarunu.

«Sitiens bija reakcija uz izveidojušos situāciju,» sacīja Dzenis, atceroties traģiskās dienas notikumus.

Uz tiesas sēdi bija ieradusies arī tiesu medicīniskās ekspertīzes eksperte, kas atzina, ka notikušajā ir nelaimīga vairāku apstākļu sakritība. Abi jaunieši pirms kautiņa atradušies viens pret otru. Dzenis it kā ar kulaku tēmējis pa Trušina žokli, taču, izvairoties no sitiena, viņš pagriezis galvu un sitiens trāpījis aiz labās auss. Pēc ekspertes teiktā, šajā vietā atrodas daudzi cilvēka dzīvībai nepieciešami asinsvadi. Eksperte atzina: ja sitiens nebūtu trāpījis tieši šai vietai, iespējams, sekas nebūtu tik traģiskas.

Tiesa šodien pratina arī lieciniekus, kuru vidū ir gan Trušina, gan Dzeņa draugi. Neviens no lieciniekiem īpaši nevēlas atminēties notikušo, viņi tikai pēc tiesas un citu lietas dalībnieku atkārtotiem lūgumiem mēģina atcerēties tās dienas notikumus. Liecinieki arī negrib vai nevar atcerēties abu konfliktā iesaistīto puišu domstarpības pirms traģiskā notikuma.

Lietā par cietušo atzītais nogalinātā tēvs Jurijs Trušins tiesas sēdē izturējās ļoti ieturēti. Uz tiesas lūgumu nosaukt, viņaprāt, sodu, kādu vajadzētu piemērot Dzenim, mirušā tēvs atbildēja, ka vēlas noklausīties visu tiesas procesu un tad izteikt savu viedokli. Viņš sacīja, ka sodu var nosaukt tikai likumdošanas ietvaros.

Cietušais tiesai nav iesniedzis civilprasību. Tiesājamā advokāte vēlējās uzzināt, kādēļ viņš to nav darījis. Trušins atbildēja, ka «tas man kā tēvam būtu pazemojoši — prasīt naudu dēla bērēm».

Lietu plānots izskatīt līdz 6. janvārim.

Apsūdzētajam kā drošības līdzeklis piemērots paraksts par dzīves vietas nemainīšanu.