Foto: AFI/B.Koļesņikovs

Latvijas futbola izlases un čempionvienības «Skonto» galvenajam trenerim Aleksandram Starkovam Krievijas kluba Maskavas «Spartak» piedāvājums jāpieņem Latvijas futbola nākotnes vārdā. Tā sacīja Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons.

«LFF pozīcija ir tāda, ka Starkovam «Spartak» piedāvājums ir jāpieņem Latvijas futbola nākotnes vārdā. Personīgi esmu iedrošinājis Starkovu, lai viņš šo lēmumu pieņem,» otrdien preses konferencē teica LFF prezidents.

Oficiāli līgumu Starkovs vēl nav parakstījis, jo notiek sarunas. Tās ar «Spartak» notiekot «Latvijas izlases interesēs».

Jāizmanto iespēja strādāt tik augstā līmenī

«Ja trenerim ir iespēja strādāt šādā līmenī, tad tas ir jādara,» uzskata Indriksons. LFF prezidents piebilda, ka pēdējos divus gadus Starkovam ir bijuši daudzi piedāvājumi, tomēr tik nopietna komanda interesi izrādījusi pirmo reizi.

«Pirms laika nevarējām iedomāties, ka Čempionu līgas līmeņa komandu varētu vadīt Latvijas treneris,» saka Indriksons.

«Piedāvājumi bijuši daudzi, taču šis ir ļoti prestižs profesionālā izaugsmes ziņā,» uzsvēra Starkovs. Latvijas speciālists gan nevarēja pateikt, vai līdzi uz «Spartak» dosies viņa palīgs Latvijas izlasē un arī «Skonto» Jurijs Andrejevs.

Pēc 2004. gada Starkovs nevadīs izlasi

Indriksons paziņoja, ka nav reāli, ka pēc 2004. gada izlasi turpinās vadīt Starkovs. LFF prezidents pauda viedokli, ka «komandas kodols palicis nemainīgs daudzus gadus, tādēļ jābūt treneru pēctecībai».

«Ja šīs spēles [Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā] parādīs, ka izlase savas iespējas ir izsmēlusi, komanda būs jāatjauno, tādā gadījumā var arī meklēt treneri no citurienes,» piebilda Indriksons.

Indriksons arī norādīja, ka Starkovs «Skonto» var atgriezties jebkurā laikā, un tas būs jāņem vērā jaunajam trenerim.

Savukārt Starkovs norādīja, ka šī lieta ar «Spartak», protams, ietekmē izlases gatavošanos spēlei ar Portugāli, tomēr šajā mačā, neraugoties ne uz ko, ir vajadzīgs pozitīvs rezultāts. Starkovs atzina, ka galvenā favorīte šajā mačā un arī visā kvalifikācijas turnīrā ir Portugāle. «Krievija un Portugāle mūs par nopietniem pretiniekiem joprojām neuzskata. Arī Zviedrija un Turcija uzskata, ka zaudējumi Latvijai bija tikai sagadīšanās,» teica Starkovs. «Eiropas čempionāts Portugālē pierādīja, ka ne velti Latvija ir finālturnīrā, un arī «Liepājas metalurgs» un «Ventspils» komandas pierāda, ka klubu līmenis Latvijā ir audzis.»

Nebūs tikai Pahara

Runājot par gaidāmo maču, Starkovs pauda viedokli, ka Portugāles spēle būs ātra un uzbrūkoša. «Portugāles komandā notiek sastāva atjaunošana. Tiek zaudēta pieredze, bet parādās agresivitāte, ātrums un asums.»

Latvijas izlase spēlei ar Portugāli gatavojas spēcīgākajā sastāvā. Piedalīties mačā nevarēs tikai traumētais uzbrucējs Marians Pahars.

Pirmo 2006. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas spēli Latvijas izlase aizvadīs jau šo sestdien, 4. septembrī, kad savā laukumā uzņems Eiropas vicečempioni — Portugāles valstsvienību. Mača galvenais tiesnesis būs Greiams Pols no Anglijas.

Kvalifikācijas trešajā grupā kopā ar Latviju un Portugāli ir arī Igaunija, Krievija, Slovākija, Luksemburga un Lihtenšteina.