Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Laižam uz Portugāli!

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Latvijas futbola izlase trešdien izcīnīja uzvaru divu spēļu summā un ieguva ceļazīmi uz 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīru, atbildes spēlē Stambulā nospēlējot neizšķirti 2:2 ar Turciju. Pirmajā spēlē Rīgā Latvija uzvarēja ar 1:0, bet divu spēļu summā — ar 3:2!

Vārtus Latvijas izlases labā guva Juris Laizāns un Māris Verpakovskis.

Latvijas futbola izlasi lidostā sagaida vairāki simti līdzjutēju 

\"Sagaidīšanas
Sagaidīšanas brīdī Rīgas lidostā.
Foto: Boriss Koļesnikovs/AFI

Latvijas futbola izlasi ceturtdienas rītā Rīgas lidostā sagaidīja gandrīz tūkstotis fanu. Turklāt pirmie fani ieradušies lidostā jau neilgi pēc pusnakts. Lidmašīnai, kurai vajadzēja nosēsties lidostā ap pusčetriem no rīta, ieradās galvaspilsētā pussešos. 

Kā informē aģentūra LETA, futbolisti no sagaidīšanas telpas uz speciāli norīkotu autobusu gāja pa līdzjutēju izveidotu koridoru. Futbolisti tika sveikti ar skaļām ovācijām, no visiem līdzjutēji prasīja autogrāfus. Vislielākās ovācijas tika uzbrucējam Mārim Verpakovskim, kuru gan no līdzjutējiem veikli paslēpa draugu pulks. Sagaidītāju vidū bija arī Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta pārvaldes vadītājs Einars Fogelis un Latvijas Futbola federācijas prezidents Guntis Indriksons.

Ļoti priecīgs par panākumu Stambulā bija Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs. «Tie daži līdzjutēji, kas bija Stambulā, mums daudz palīdzēja. Fantastiska sajūta,» lidostā «Rīga» teica Starkovs. Runājot par gaidāmo Eiropas čempionāta finālturnīru, kurš notiks Portugālē, Starkovs nevēlējās izteikt prognozes. «Par Portugāli vēl pāragri runāt, taču esam komanda, kas nevienam un nekad nepiekāpsies.»

«Šo uzvaru veltam Latvijai neatkarības dienā, kas bija 18. novembrī,» piebilda Starkovs.

«Protams, ka grūti bija izbraukumā spēlēt pret tik spēcīgu komandu. Patika līdzjutēju attieksme Stambulā — viņi aplaudēja Verpakovskim, kad viņš nogāja no laukuma. Kad Verpakovskim kāds no līdzjutējiem trāpīja ar pudeli, citi Turcijas atbalstītāji metās virsū šim fanam,» stāsta Starkovs.

Divi skaisti vārti un ceļazīme ķešā!

Pirmie vadībā izvirzījās turki, kad spēles 19. minūtē skaists sitiens no gaisa padevās Ilhanam, kura raidītā bumba ielidoja vārtu tālajā augšējā stūrī. Sitienu Ilhans izdarīja no soda laukuma līnijas tieši iepretim vārtiem.

Spēles 64. minūtē Stepanovs nepaguva nosegt Hakanu Šukuru, kurš izskrēja pretī vārtiem un saņēma precīzu piespēli no Tumera, raidot bumbu zem vārtu pārlikņa, tādejādi izvirzot laukuma saimniekus vadībā ar 2:0.

Pagāja tikai nepilnas divas minūtes, kad teicamu precizitāti soda sitiena izpildē nodemonstrēja Jurijs Laizāns. No kreisā stūra Laizāna raidītā bumba ar atsitienu ielidoja vārtu tālajā stūrī — 2:1.

\"Māris
Māris Verpakovskis brīdī, kad
izdarīja izšķirošo sitienu
pa turku vārtiem, kas
ļāva panākt izlīdzinājumu 2:2.
Foto: AFP

Desmit minūtes vēlāk Māris Verpakovskis saņēma teicamu piespēli un sekmīgi aizbēga no aizsarga. Izgājienā pret Turcijas izlases vārtiem viņš bumbu pārcēla pāri turku vārtsargam, panākot neizšķirtu 2:2.

Spēles atlikušajās minūtēs turki centās atgūt zaudēto, taču tiem bija jāgūst divi vārti. Tomēr Latvijas izlases spēlētāji spēja nosargāt aizsardzību un izcīnīt uzvaru divu spēļu summā ar 3:2, kas nodrošināja tiesības nākamvasar startēt kontinenta čempionāta finālturnīrā.

Tikmēr Latvijas fani, kas skatījās spēli vecpilsētas krogos, ir izgājuši Vecrīgas ielās un skaļām ovācijām apsveic Latvijas futbola izlasi ar panākumu, bet pie Brīvības pieminekļa sapulcējušies ap 20 karsēju, kuri nodziedāja valsts himnu.

Kā intervijā Latvijas Televīzijai apstiprināja Latvijas Futbola federācijas prezidents Guntis Indriksons, no 7,5 miljoniem Šveices franku, ko Latvija saņems kā prēmiju par iekļūšanu finālturnīrā, apaļu miljonu saņems Latvijas izlases futbolisti. Taču pārējā nauda tikšot novirzīta Latvijas jaunatnes un bērnu futbola attīstībai.

Starkovs: «Mēs pārsteidzām Eiropu!»

\"Mirklis
Mirklis pēc uzvaras...
Foto: EPA-AFI

«Mēs radījām sensāciju Eiropā. Turcija bija absolūta favorīte, bet esmu ļoti laimīgs, ka uzvarējām,» aģentūrai «Reuters» sacīja Latvijas valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs. Viņš īpaši atzīmēja Māra Verpakovska veikumu šā vēsturiskā panākuma kaldināšanā. «Mūsu taktika bija panākumiem bagāta. Mēs spēlējām aktīvu uzbrukuma futbolu, turklāt turku fani beigās mums veltīja aplausus… Tas bieži nenotiek!»

Savukārt Turcijas izlases galvenais treneris Senols Gunešs sacīja īsi: «Mēs izvirzījāmies vadībā ar 2 pret nulli, taču nespēlējām turpinājumā labi… Mums vajadzēja cīnīties daudz labāk, lai nosargātu pārsvaru.»

«Reuters» vēsta, ka pēc spēles Turcijas fani veltīja skaļas ovācijas un aplausus Latvijas komandai, bet ar svilpieniem un skaļiem saucieniem pieprasīja Guneša demisiju.

Skaidrs, ka Gunešs zaudēs amatu jebkurā gadījumā, jo viņam beidzās līgums līdz ar šo spēli. Ja Turcija iekļūtu finālturnīrā, līgums tiktu pagarināts…

Gunešs gan vēlāk atvainojās faniem, sakot: «Es atvainojos visai Turcijai, jo mēs neattaisnojām veltītās cerības un neturējām solīto vārdu, ka izcīnīsim uzvaru.»

Komandas ārstam Čudam nodzen ūsas 

Pēc Latvijas futbola izlases panākuma Stambulā spēlētājs Valentīns Lobaņovs nodzina ūsas komandas ārstam Dagam Čudam. Jāpiebilst, ka Čuda ūsas nebija nodzinis apmēram 30 gadus. 

Sensāciju vakars Eiropas futbolā

Arī citās spēlēs tika fiksēti negaidīti rezultāti.

Negaidīti pārliecinošu revanšu pār Skotiju izcīnīja Nīderlande, kas pirmajā cīņā zaudēja ar 0:1. Atbildes cīņā savā laukumā holandieši uzvarēja ar 6:0! Trīs vārtus uzvarētāju labā guva Rūds van Nistelrojs, bet pa reizei precīzi bija Franks de Būrs, Veslijs Snejders un Andrē Oijers. Turklāt holandieši izdarīja daudzus ļoti bīstamus sitienus. Jāatzīmē, ka spēlē jau īsi pēc tās sākuma laukumā notika incidents. Berijs Fergusons cīņā par bumbu iesita ar elkoni kādam no holandiešiem, un incidents noslēdzās teju ar kautiņu. Asumos iesaistījās gandrīz visi abu komandu laukuma spēlētāji.

Krievijas izlase paglābās no kauna savā zemē, izbraukuma spēlē Velsā ar 1:0 pieveicot laukuma saimniekus un tādējādi iekļūstot finālturnīrā. Vienīgos vārtus spēles 22. minūtē guva pussargs Vadims Jevsējevs.

Spānija izbraukumā ar 3:0 sagrāva Norvēģiju. Vārtus uzvarētājiem guva Rauls, Visente un Ekstbarija, turklāt visi vārti tika gūti 33 minūšu laikā.

Ceļazīmi uz finālturnīru nodrošināja arī horvāti, kuri viesos ar 1:0 pieveica Slovēniju. Vienīgos vārtus 61. minūtē guva Pršo.

Spēles on-line pieraksts ir šeit!

Turcija — Latvija 2:2 (1:0)

Vārtu guvēji: Mansizs (20.), Šukurs (64.) — Laizāns (66.), Verpakovskis (77.).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu